Türk Hukukunda denetimli serbestlik ve uygulamalırı
That is also the purpose of probation system
- Tez No: 317551
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Koruma Kurulları, Adli Kontrol, Kamu Yararına Çalışma, Eğitim Kurumuna Devam Etme, Probation, Protective Commissions, Forensic Control, Working for the Public Weal, Continue to Educational Institution
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ceza mevzuatının iki temel amacı vardır. Bunlardan bir tanesi kamu düzenini tesis etmek, diğeri ise hangi sebeple olursa olsun suç işlemiş insanları topluma kazandırmaya çalışmaktır. İnfaz sisteminin amacı da budur.Türkiye Avrupa Birliği sürecinde çok önemli reformları, yasal düzenlemeleri yapmıştır. Ceza Hukukumuz ve genel toplum hayatımız bakımından Denetimli Serbestlik yeni bir konudur.Tüm dünyada geçerli olduğu üzere denetimli serbestliğin dört ana amacı vardır, bunlar, hükümlülerin iyileştirilmesi; topluma veya mağdura verilen zararın onarılması; faillerin cezalandırılması ve toplumun korunmasıdır. Bunun için denetimli serbestlik hizmetlerinin geliştirilmesi büyük bir gerekliliktirTürkiye'de denetimli serbestlik hizmetlerinin temel amacı ve hedefleri adli makamların talimatları doğrultusunda toplumda suçların izlenmesi, yeniden suç işleme riskini azaltarak toplumun korunması, onarıcı yargı süreci ve uzlaştırma yolu ile mağdura yardımcı olunması ve etkin izleme yolu ile suçlunun ıslah edilmesidir.Modern cezaevi sistemi anlayışında hapishaneler de birer eğitim kurumu olup temel amaçlarından biri mahkûmların topluma yeniden kazandırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda denetimli serbestlik hizmetlerinin geliştirilmesi büyük bir gerekliliktir.Denetimli serbestlik hizmetleri, hapis cezasına alternatif yöntemler arasında tek yöntem olmasa da toplumda suçluların denetimi açısından temel bir role ve öneme sahiptir. Bu nedenle hapis cezasının alternatifi olan yöntemlerin başarısı, denetimli serbestlik hizmetlerinin profesyonelliğine bağlı olacaktır.Bu çalışmada sistemin yararları ve aksayan yanları örneklerle ele alınmış ve çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purposes of criminal legislation are twofold. One of these is to establish public order, and the other is to regain the criminals into the society regardless of their motives to commit crimes. That is also the purpose of probation system.Turkey has made very important reforms and legal regulations through the period of European Union. The subject of probation system is rather new topic fort the criminal law and general public life.As valid all over the world freedom of oversight have four main purposes, viz., Protection of the society, penalizing the criminals, recovering (restitution) the damages of both society and the plaintiff, achieving the successful return of the prisoners to the society. Developing a probation service is therefore a necessity.The main purpose and the target of the probation system in Turkey is to surveillance the crimes, to protect the society by lowering the risk of new crimes, to help the plaintiff by mediation and reparatory judgment system, and to rehabilitate the criminals by efficient surveillance.According to the modern understanding of penitentiary system, prisons as educational institutions are as one of their main purposes to achieve the successful return of the prisoners to the society. Developing a probation service is therefore a great necessity.Although probation system is not the only methods alternative to imprisonment it has a role and importance from the point of the control of criminals. It is for this reason that the success of probation system as an alternative to imprisonment depends upon the professionalism of the probation service.In this study, the rights and wrongs of the system have been evaluated in the light of daily practice, and also solutions to problems have been suggested.