Hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Delaying the pronouncement of the judgement
- Tez No: 317620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAKEHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Onarıcı adalet, denetim süresi, denetimli serbestlik, mağdurun zararının giderilmesi, Restorative justice, supervision, probition, recovering of damages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çalışmamızın konusunu oluşturan hükmün açıklanmasının geri bırakılması, mahkumiyet hükmünün belli koşullarla ve belli sürelerle sanık bakımından hiçbir hukuki sonuç doğurmamasını sağlayan bir kurumdur. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için sanık hakkında mahkumiyet hükmü kurulmuş olmalı ve suç uzlaşmaya tabi suçlardan ise uzlaşma gerçekleşmemiş olmalıdır. Bundan başka sanık hakkında hükmedilen sonuç cezanın iki yılın altında hapis yahut adli para cezası olması, sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış olması, suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme ya da tazmin suretiyle giderilmiş olması, sanığın duruşmadaki hal ve hareketleriyle mahkemede tekrar suç işlemeyeceği yönünde kanaat uyandırmış olması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına sanığın rıza göstermiş olması gerekir.Hükmün açıklanmasının geri bırakılması halinde sanık hakkında denetim süresine ve mahkeme takdir ettiyse denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetim süresinin kasıtlı bir suç işlenmeden ve hükmedilmişse denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklere uygun geçirilmesi halinde kamu davasının düşürülmesine aksi durumda ise hükmün açıklanmasına karar verilir.Tartışmalı noktalarına ve uygulamada oluşan tereddütlere rağmen, hükmün açıklanmasının geri bırakılması sanığa bir şans daha verilmesini sağlayan cezanın özel önleme amacını gerçekleştirmeye elverişli ve mağdurun zararının giderilmesi yönüyle onarıcı adalet anlayışını yansıtan faydalı bir kurumdur.
Özet (Çeviri)
The subject of our study, delaying the pronouncement of the judgement is an authority which prevents legal consequences of the provision of conviction on the accused person?s account, under certain conditions.The delaying the pronouncement of the judgement is needed provision of conviction and no-way agreement on offence to be applicable. Moreover, outcome sentence has to be penalties of imprisonment for two years or less or punitive fines, the accused person not to be sentenced with any intentional crime, the damage related to victim or public to be repayed, restored or recovered, the accused person to give the opinion that he shall not reoffend by his behaviours in the courtroom and to accept the deferment of judgement by his own will.In case of deferment, the accused person is judged with supervision and probation by the court. As long as the supervision period is succeeded without any offence and with liabilities properly, the case is dismissed. In this period, the imprisonment is neither enrolled nor affects the accused anyway. Otherwise, judgement is announced.The subject has many points that result from legal regulation and implementation and cause doubts. However, this is a worthwhile authority by giving a new change to the accused and implying the preventing purpose of punishment and represents the concept of restorative justice by recovering the damages of him.