Hükmün açıklanmasının geri bırakılması
Delaying the pronouncement of the judgement
- Tez No: 357548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Erteleme, Denetimli Serbestlik, UzlaĢma, Onarıcı Adalet, Postponement, Probation, Conciliation, Restorative justice
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu incelenecektir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu bir bireyselleştirme kurumudur. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 231. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, iki yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmesi için bazı koşullar vardır. Bunlar CMK'nın 231. maddesinde ayrıntılı olarak sayılmıştır. Sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı uygulanması için sanığın bunu kabul etmesi gerekir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına karşı itiraz edilebilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi halinde, sanık beş yıl süreyle deneme süresine tabi tutulur. Sanık bu deneme süresini iyi halli geçirmesi halinde sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı kaldırılarak düşme kararı verilir. Sanık bu sürede kasten yeni bir suç işler veya yükümlülüklerine uygun davranmazsa mahkeme tarafından açıklanması geri bırakılan hükmün açıklanmasına karar verilir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu bir erteleme çeşididir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması ile sabıkası olmayan, suça eğilimi olmayan, tesadüfen ilk defa suç işleyen kişilerin topluma kazandırılması, cezaevinin sebep olabileceği olumsuz durumlardan uzak tutulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Delaying the pronouncement of the judgment search in this study. Delaying the pronouncement of the judgment is regulated in Article 231 of the Code of Criminal Procedure. İn this article, if the penalty adjudged as a result of the trial held due to an offense charged against the suspect is imprisonment with a period of two years or less or judicial fine, delaying the pronouncemnt of the judgment may be decreed. In order to be able to make a decision about delaying the pronouncement of the judgment there are some of rules. These are in article 231 of the Code of Criminal Procedure. In the event that the suspect accept, it can be decreed that the pronouncement of the judgment be delayed. Objection may be raised against the decision of delaying the pronouncement of the judgment. In the event that it is decreed that the pronouncement of the judgment is delayed, the suspect is subjected to a probation period for a period of five years. In case, the suspect acts in accordance wiht the obligations relating to probation measure, the judgment the pronouncement of which is delayed is ruled out and dismissal of the lawsuit is decreed. Delaying the pronouncement of the judgment is an institution of postponement.