Trade and diplomacy in the Ottoman-Venetian relations during the 16th century
Osmanlı-Venedik münasebetlerinde ticaret ve diplomasi: 16. yüzyıl
  1. Tez No: 317687
  2. Yazar: CAFER TALHA ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İPŞİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Venedik, Ticaret, Diplomasi, Kıbrıs Seferi, Ottoman, Venetian, Trade, Diplomacy, Cyprus Campaign
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Osmanlıca ve Venedik lisanını okuyarak 4 asırlık Osmanlı - Venedik münasebetlerinin vesikalarına dayalı topyekün bir tarih yazılması sadece Akdeniz değil dünya tarihi açısından da muteber bir çalışma olacaktır. Bu tez çalışmasında maksat da böyle çalışmalara başlayacak olan tarihçilerin istifade edeceği bir basamak olmak iddiası taşıyarak meseleyi Osmanlı?nın en kudretli olduğu asırdaki ahval-i umumiyeye bakarak ele almakta olup bu sahadaki ilmi literatüre katkı sağlamaktır.Çalışmanın giriş bölümünde, Osmanlı ? Venedik arasında on altıncı yüzyıldan evvel meydana gelen tarihi münasebetler kısaca takdim edilecektir. Bu bölümde bazı Osmanlı vekayinameleri gibi birinci el kaynaklar az olmakla beraber daha ziyade ikinci el kaynaklardan malumat verilecektir.Birinci ve ikinci kısımlarda, Sultan ile San Marco arasında on altıncı yüzyılda meydana gelen ticari ve diplomatik münasebetler takdim edilecektir. Burada, Osmanlı Devleti?nin Divan-ı Hümayun Sicilleri ve kronikler gibi birinci el memba daha ziyade kullanılıp, kısmen ikinci el kaynaklardan da malumat takdim edilecektir.Üçüncü kısımda, Kıbrıs Seferi?nin Merkez?den idaresi ve bu esnada Osmanlılar ile Venedikliler arasındaki kriz dönemi üzerinde durulacaktır. Burada, doğrudan birinci el kaynaklar ışığında meseleye bakılarak istihbarat, nakliyat ve donanma idaresi gibi noktalara temas edilecektir.
Özet (Çeviri)
Writing a history based on the Ottoman-Venetian affairs of four centuries by reading the Ottoman and Venetian languages will be a recognized study not only for the Mediterranean world but also for world history. Having a claim of being a useful step for historians who will attempt such kinds of studies, the aim in this thesis study is to contribute to scientific literature by looking at the general conditions in the century when the Ottomans were the most powerful.The content of this thesis is:In the introduction, the features of the relations which were experienced in previous centuries between the Ottomans and the Venetians will be briefly introduced. In this chapter, while at times, the paper makes use of primary sources like chronicles, mostly secondary source will be used.In the first and second chapters, while handling how the diplomatic and commercial deeds between the Sultan and San Marco in the sixteenth century occurred through classifications, generally first-hand sources such as State Council Registries (Divan-ı Hümayun Sicilleri) and chronicles are used; secondary sources will also be used at times.In the third chapter, how the conquest of the Island of Cyprus, organized from the Ottoman Palace, caused a crisis between the Ottomans and the Venetians in this century, will be covered with three titles under the light of direct primary sources. Here, it will be referred to as intelligence, transportation and navy administration.