İşletmelerde iç denetim süreci ve tarım-hayvancılık sektöründe bir uygulama: Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A. Ş. örneği
Internal audit process of the firms and a sample from agriculture and livestock sector: Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A. Ş.
- Tez No: 317697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Bağımsız Denetim, Denetim
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Başarılı ve büyük her işletmenin sağlıklı bir iç denetim sistemi olması gerekir. Böyle bir sistem hem işletme hissedarlarına hem karar alıcılara hem de işletme çalışanlarına yön gösterir ve sağlıklı kararlar alınmasına katkı sağlar. Denetleme kavramı planlanan hedeflere ilerleme yolunda en önemli başarı ölçme kriteridir. Dolayısıyla, hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin tüm işletmelerin etkin bir iç denetleme mekanizmasına ihtiyaçları vardır.Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, denetimin kavramını,son zamanlardaki gelişimini açıklamakta,denetim ilkeleri,standartları ve türlerini tartışmakta ve işletmeler açısından önemi aktarmaktadır. İkinci bölüm,iç denetimin nasıl uygulandığını göstermektedir. Bu bölüm iç denetimin uygulanış şekli ile ilgili olup işletmenin politika ve prosedürleri ile olan uyumunu aktarmaktadır.Bu bölüm aynı zamanda denetim komitesini, iç denetimin standartlarını, iç denetçileri,onların sorumluluklarını, hangi yollarla idare ve yönetim kurullarını bilgilendirdikleri konularını aktarmaktadır. Bir örnek olay incelemesi olarak üçüncü bölüm, Şanlıurfa'da tarım ve hayvancılık üzerine faaliyet gösteren Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş.'de iç denetim sürecinden verileri özetlemekte ve sunmaktadır.Bu bölüm, iç denetimin bir işletmenin çalışması ve gelişmesi için oynadığı kritik role işaret etmektedir.Bu tezin iki önemli amacı vardır. Birinci amacı işletmelere hedeflerini gerçekleştirmek için iç denetim mekanizmasının önemi ve gerekliliğin aktarılmasıdır. İkinci amaç ise iç denetimin önemine dayanarak gerçek yaşam deneyimi sunan aktif bir işletmenin verilerini kullanarak teori ile pratik arasında bir köprü oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Internal auditing system is an essential part of all successful and big firms since this system provides guidelines for shareholders, decision makers and employees to come up with sound and profitable policies. Audit concept is the most important success measuring instrument of the way to the planned targets. Thus, regardless of the type of industry, each firm needs an effective internal auditing mechanism.This thesis has three sections.The first section defines the concept of auditing, its evolution in the last decades, discusses the principals ,standards and different types of it, and then shows its significance for firms. The second section demonstrates how internal auditing is executed. This section deals with operational aspect of internal auditing and addresses compliance with the company?s policies and procedures. This section also addresses audit committee,internal audit standards,internal auditors, their responsibilities, and in what way they advise management and board of directors. As a case study, the third section summarizes and presents evidence of internal audit process from Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş. which specializes in livestock and agricultural production in Sanliurfa. This section indicates the critical role that internal auditing plays for a company to operate and grow.As such, this thesis has two main goals. First, it intends to draw attention to the necessity of internal auditing mechanism for a company to accomplish its objectives. Second, it aims to bridge theory with practice by utilizing data from an operating company thereby offering real life experience regarding the importance of internal auditing.Keywords : Internal Audit, Independent Audit, Audit