İşyerinde mobbing ve çalışanların işten ayrılma niyeti üzerine etkilerine ilişkin bir araştırma
Workplace bullying and a research study related workplace bullying's effects on the intention to leave an organization
  1. Tez No: 317718
  2. Yazar: SEVGİ ELMAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE UYARGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, işten ayrılma niyeti, Workplace bullying, mobbing, intention to leave an organization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada çalışanların mobbinge maruz kalmalarının işten ayrılma niyetleri üzerine bir etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada çalışanların mobbinge maruz kalmalarını ölçmek amacıyla Leymann'ın Psikolojik Terör Envanteri (LIPT) ölçeğinden yararlanılmıştır. Çalışanların işten ayrılma niyetlerini ölçmek için ise, Rosin ve Korabik'in işten ayrılma niyeti ölçeği kullanılmıştır.Araştırmanın sonuçlarına göre, mobbing ile işten ayrılma niyeti arasında orta dereceli bir ilişki olduğu ve mobbingin işten ayrılma niyeti üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu belirlenmiştir. Mobbing boyutlarından yalnızca mesleki ve özel yaşama saldırılar boyutunun işten ayrılma niyeti üzerinde etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Demografik değişkenler açısından bakıldığında ise, mobbinge maruz kalmanın yalnızca cinsiyet ve kurumda bulunulan pozisyona göre farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to observe whether or not being exposed to workplace bullying is decisive on the intention to leave an organization. In this research, Leymann's“Inventory of Psychological Terrorization (LIPT)”was used as a means to evaluate being exposed to workplace bullying. Rosin and Korabik's“Intention to Leave Scale”was used as a research instrument to assess the employees' intention to leave an organization.The results of the research demonstrate that workplace bullying and intention to leave an organization are moderately correlated and workplace bullying has a positive effect on the intention to leave an organization. It is demonstrated that of all other variables regarding workplace bullying, that of attack on the quality of one's professional and private life is the major factor that affects the intention to leave an organization. According to the demographic variables, workplace bullying mainly depends on one's gender and job position.