Eğlence pazarlaması kapsamında tüketicilerin sinema filmlerini algılama boyutu: Fetih 1453 filmi örneği
Movie marketing in the context of entertainment marketing: An experiment on the audiences of Fetih 1453
- Tez No: 317762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇAĞLAR ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğlence Endüstrisi, Eğlence Pazarlaması, Boş Zaman, Rekreasyon, Film Pazarlaması, Entertainment Industry, Entertainment Marketing, Leisure, Recreation, Movie Marketing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tezin amacı, film pazarlama uygulamalarının izleyicilerin film tercihleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir.Tezin birinci bölümünde ?eğlence? kavramı açıklanarak, eğlence ve boş zaman arasındaki ilişkiye değinilmiş, eğlence endüstrisinn gelişim süreci ve bu süreci etkileyen unsurlar açıklanmış ve son olarak eğlence pazarlamasının kapsam, gelişim ve özelliklerine değinilmiştir.Tezin ikinci bölümünde, öncelikle sinema sektörünün doğuşu ve gelişiminden bahsedilmiş, daha sonra ise, film pazarlaması, film türleri ve pazar bölümlemesi ilişkisi ve film pazarlama uygulamalarından ve bunların izleyicilerin tercihleri üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir.Son olarak üçüncü bölümde, ?Fetih 1453? filmi izleyicileri üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Bu uygulama ile, film pazarlama uygulamalarının izleyicilerin film tercihine etkisi ve izleyicilerde pazarlama uygulamaları sonucunda oluşan beklentilerin karşılanıp karşılanmadığı ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma ile ilgili veriler 2012 yılı itibari ile, Karabük ve Ankara illerindeki 352 film izleyicisine bir anket formu aracılığıyla sorular sorularak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 18 for Windows paket programı kullanılarak, frekans, yüzde ve manova analizleri kullanılmak suretiyle test edilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre film tercihini en çok etkileyen pazarlama uygulamaları; televizyon reklamları, ağızdan ağıza iletişim, fragmanlar ve internet reklamları olarak belirlenmiştir. İzleyicilerin ?Fetih 1453? filmi ile ilgili beklentilerinin karşılanma düzeylerinin ise izleyicilerin demografik özellikleri ve tercih ettikleri yapım türüne göre değişkenlik gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Spesifically, the aim of this paper is to examine the effects of marketing activities (practises) on movie choices of audiences.In the first part of the research the concept of entertainment was explained and relationship between entertainment and recreation were mentioned. Moreover, the evolution process of entertainment industry and the context of entertainment marketing were described.In the second part of this research, born of movie industry and it?s evolution are mentioned. Then, movie marketing, the relationship between film types and market segmentation, movie marketing activities and their effects on audiences are examined.In the last part, a field experiment was conducted to evaluate on the effect of movie marketing activities on movie choices of audiences. ?Fetih 1453? was selected as a sample movie. Datas were collected from 352 participants in Ankara and Karabuk. These datas were analyzed with the program of ?SPSS 18 for Windows?.The results suggest that television advertises, word of mouth, fragmans and inertnet advertises are the marketing activities that affect film choice most. Moreover, satisfaction level and expectations of the audiences vary according to their demographic characteristics and movie production types which are preferred by them.