Düşük gelirli bireylerin gelir dağılımı ve yoksulluk sorununa yönelik kamu politikası algısı: Diyarbakır örneği
Public policy perception of lower income people intended unequal income distrbution and poverty problem: Diyarbakır case
- Tez No: 317772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı Adaletsizliği, Yoksulluk, Yoksulluğa Yönelik Kamu Politikaları, Faktör Analizi, Regresyon Analizi, Unfair Income Distribution, Poverty, Public Policies Intended Poverty, Factor Analysis, Regression Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Yoksulluğun küresel politikalar yerine bölgesel politikalarla çözülmesi gerektiğinin fark edilmesiyle, Türkiye'de gelir dağılımından en az pay alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yoksulluk sorununu çözmek üzere reform niteliğinde politikalara ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır. Yoksulluğa yönelik bölgesel politikalar üretmenin temel şartı o bölgenin sorunlarının iyi tespitinden geçmekte olduğundan, bu çalışmada Diyarbakır ili için uygulanan anket çalışması ışığında çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Bu noktadan hareketle hazırlanan tezin ilk bölümünde, gelir dağılımı ve yoksulluk konuları kavramsal düzeyde incelenmiş bu sorunlara yönelik teoriler ışığında gelir dağılımı ve yoksulluğu ölçme yöntemlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, gelir dağılımı ve yoksulluk sorununa yönelik kamu politikalarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise Diyarbakır ilini sosyoekonomik analizi yapılmıştır. Diyarbakır'da yoksulluğa yönelik uygulanmakta olan ve uygulanabilecek politikalardan bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise çalışmanın uygulama kısmı yer almıştır. Diyarbakır ilinde yapılan yoksul ve yüksek gelirli hanelere uygulanan anket sonuçları test edilerek analiz edilmiştir. Ki-kare Testi ile değişkenler ilişkilendirilmiş, Mann Whitney U Testi İle yoksul ve yüksek gelirli hanelerin yoksulluğu azaltmaya yönelik kamu politikası algıları karşılaştırılmış, Faktör Analizi ve Regresyon Analizi ile yoksulluk sorununa yönelik kamu politikası algısının belirleyicilerinin etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Southeast Anatolia Region share from least income distribution in Turkey needs to of the reform policies to solve the problem of poverty has emerged with the realization of the need to solve global poverty policies, regional policies instead. Basic requirement to produce regional policies intended poverty problems in that of region are going through the identification of good. Therefore, solution for the province of Diyarbakir in the light of a survey in this study is trying to reproduce. From this point of the first part of the thesis is prepared, income distribution and poverty issues at the conceptual level are examined in the light of these theories to problems of income distribution and poverty measurement methods are given. The second section, public policies intended unfair of income distribution and poverty problem have mentioned. In the third section Socio-economic analysis of the province of Diyarbakir has been performed. Applicable and being implemented policies intended poverty are discussed. In the fourth section is located in the application section of study. Results of survey which applied low-income and high-income households have been analyzed by tested. Variables associated with the, chi-square test, public policy perception to reduce poverty of low-income and high-income households are compared with Mann-Whitney U Test. Determinative?s effect of Public policy perception to reduce poverty have been interpreted by Factor Analysis and Regression Analysis