Öz düzenleme stratejisi gelişimi öğretiminin yazılı anlatıma, yazmaya yönelik öz düzenleme becerisine, kalıcılığa ve tutuma etkisi
The effects of self regulated strategy development on writing expression, self regulation of writing, retention and writing attitude
- Tez No: 317793
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN DEDEOĞLU, DOÇ. DR. BANU YANGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme stratejisi gelişimi, yazılı anlatım becerisi, yazmaya yönelik tutum, Self regulated strategy development, writing expression, writing attitude
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırmanın amacı, Öz Düzenleme Stratejisi Gelişimi (ÖDSG) öğretimi ve Türkçe Öğretim Programı'nda yer alan yazma çalışmalarının, öğrencilerin yazılı anlatımına, yazmaya yönelik öz düzenleme becerilerine, kalıcılığa, tutumlarına etkisini ve uygulama sürecine ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Bolu ilindeki iki ilköğretim okulunda beşinci sınıfta okuyan toplam 66 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karışık yöntem (mixed method) kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde, deney grubunda ÖDSG öğretimi ile yazma çalışmaları yapılmıştır. Kontrol grubunda ise Türkçe Öğretim Programı'na göre yazma çalışmaları yapılmıştır. Uygulamalar 16 hafta boyunca ikişer ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Uygulamaların başında ve sonunda deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin yazılı anlatımı, yazmaya yönelik öz düzenleme becerileri ve tutumları ilgili ölçme araçları kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca öyküleyici türde strateji öğretiminden bir ay sonra deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin öyküleyici türde yazılı anlatım becerilerinin kalıcılığına bakılmıştır. Yapılan uygulamalara ilişkin deney grubunda öğrenci ve öğretmen görüşleri alınmıştır. Araştırma sonunda, deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin yazmaya yönelik tutum, yazılı anlatım ve yazmaya yönelik öz düzenleme becerilerine ilişkin deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin öyküleyici türde yazılı anlatım becerilerinin kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri incelendiğinde deney grubundaki öğretmen ve öğrencilerin sınıflarında gerçekleştirilen uygulamalara ilişkin görüşlerinin de olumlu olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, öğrencilerin yazılı anlatım becerilerinin, yazmaya ilişkin tutumlarının ve öz düzenleme becerilerinin olumlu yönde geliştirilmesi için yapılacak çalışmalara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of Self Regulated Strategy Development and writing practices of Primary Turkish Education Programme on students? writing expression, self regulation of writing skills, retention, writing attitudes and the viewpoints of teachers and students about the studies. The study group consisted of 66 students studying at fifth grade in two primary school of Bolu. In this study mixed method which consists of quantitative and qualitative research methods was used in collecting, analyzing and interpreting data. The experimental group was instructed by using SRSD model in writing activities and the control group was instructed through Primary Turkish Education Programme. Each week students participated in 2 lessons and the study lasted 16 weeks. A pre-test and post-test were implemented to both experimental and control groups. A month after story writing instruction the retention of story writing abilities of both experimental and control groups were examined. Viewpoints of teachers? and students? who were in the experimental group were taken. As a result of study between the gain scores of experimental and control groups in favor of attitude towards writing, writing expression and self regulation of writing skills significant differences were found supporting the experimental group. In addition it is found out that story writing abilities of students were sustainable. When the qualitative research data were examined the viewpoints of teachers? and students?about the course were positive. According to the results suggestions were made to improve positive writing attitudes, writing expression and self regulation skills.