Fen Bilgisi Eğitimi Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin pandemi sürecindeki akademik motivasyonları ile erteleme davranışları
Science Education Master's Degree students' academic motivation and procrastination behaviors during the pandemic
  1. Tez No: 711775
  2. Yazar: NURCAN SARIASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSEL AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Erteleme, Akademik Motivasyon, Fen Eğitimi, Pandemi, Lisansüstü Öğrencileri, Academic Procrastination, Academic Motivation, Science Education, Pandemic, Master's Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmada, pandemi sürecinde fen bilgisi eğitimindeki tezli yüksek lisans öğrencilerinin akademik motivasyon ve akademik erteleme davranışlarını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma, durum çalışması desenine sahip nitel bir yöntem araştırmasıdır. Katılımcılar Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi fen bilgisi eğitimi tezli yüksek lisans programı öğrencilerden amaçsal örnekleme türlerinden“maksimum çeşitlilik”örneklemesi kullanılarak seçilmiştir. Çalışma beşi erkek 14'ü kadın olmak üzere toplam 19 öğrenciden oluşan çalışma grubu ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan;“Katılımcı Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme”kullanılmıştır. Pandemiden dolayı katılımcılarla görüşmeler çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi için içerik analiz kullanılmıştır. Bulgular pandemi etkisi, akademik motivasyon, yüksek lisans programının özellikleri ve akademik erteleme şeklinde dört başlık altında rapor edilmiştir. Veriler yorumlanırken yedi tema (pandemi etkisi, akademik motivasyon, beklenti, yüksek lisans program özellikleri, çalışma stratejisi, akademik kazanımlar ve akademik erteleme) ortaya çıkmıştır.“Akademik motivasyon”ve“beklenti”temaları akademik motivasyon başlığı altında,“yüksek lisans program özellikleri”,“çalışma stratejisi”ve“akademik kazanımlar”temaları ise yüksek lisans programının özellikleri başlığı altında yer almaktadır. Ayrıca gerekli durumlarda temalar altında kategoriler tanımlanmıştır. Pandemi etkisi“kişisel/genel”,“iş”ve“teknoloji”; akademik motivasyon“içsel”,“dışsal”ve“motivasyonsuzluk”; beklenti“tezden”,“programdan”ve“karşılama durumu”; yüksek lisans program özellikleri“derslerin işlenişi”,“ilgi alanı/çalışma konusu”,“akademik etkinlikleri katılım”,“zorluklar”,“öğretim üyesi/danışman, ”duyuşşal“, ”bilişsel“ ve ”davranışsal“; akademik erteleme ”davranış şekli, önlem, duyuşsal sonuçlar, bilişsel sonuçlar, davranışsal sonuçlar ve sebep" kategorileri altında ele alınmıştır. Pandemi sürecinin psikolojik yorgunluk ve kısıtlamalardan kaynaklı sosyalleşememe şeklinde kişisel/genel; mesleği gerçekleştirememe şeklinde iş, uzaktan eğitimle tanışma ve teknoloji becerilerinin gelişmesi şeklinde teknoloji kategorilerinde katılımcıları etkilediği görülmüştür. Akademik motivasyon temasında katılımcıların mesleki ve kişisel gelişime önem vererek, içsel motivasyonlarının daha fazla olduğu bulunmuştur. Katılımcıların yüksek lisans sürecinde genel olarak öz-yeterlik inançlarında bir artış olduğu görülürken, pandemi sürecinde motivasyon düşüklüğü yaşamalarına rağmen çeşitli motivasyon düzenlemesi stratejileri yoluyla akademik motivasyonlarını korumaya çalıştıkları görülmüştür. Katılımcılar tez çalışmaları ile alanda var olan açıklığı giderme ve fen eğitiminin niteliğini artırmayı, programdan ise öğrencilerin gelişimine katkı sağlama ve fen eğitimi alanında kendilerini geliştirmeyi beklediklerini belirtmişledir. Çoğunluğunun genel olarak yüksek lisans sürecinde beklentilerini karşıladıkları, pandemi döneminde ise beklentilerinde de bir değişikliğin meydana gelmediği görülmüştür. Yüksek lisans programının özelliklerinde katılımcılar pandemi sürecinde yüz yüze etkileşimin eksikliğini hissetmelerine rağmen yüksek lisans öğreniminin uzaktan öğrenim yoluyla mümkün olabileceğini belirtmişlerdir. Katılımcıların çalışırken teslim tarihi yaklaşan görevlere öncelik verdikleri görülmüştür. Katılımcılar yüksek lisans eğitiminden en çok alan eğitimi ve bilimsel araştırma yöntemleri hakkında kazanımlar elde etmişlerdir. Katılımcıların akademik erteleme davranışını yapmamak için verilen görevleri zamanında yapmaya çalıştıkları ancak pandemi döneminde akademik çalışmaları yürütmede zorlandıkları tespit edilmiştir. Önlem olarak için her gün az da olsa ders çalıştıkları ve uykusundan fedakârlık ettikleri görülmüştür. Yüksek lisans öğrencilerinin içsel motivasyona sahip oldukları ve zorlu pandemi döneminde çeşitli motivasyon düzenleme stratejileri kullanarak akademik erteleme davranışlarını önlemeye çalıştıkları görülmüştür. Bundan yola çıkarak lisansüstü eğitim süresince öğrencilerin motivasyonlarını artırıcı destek sunulmalıdır. Ayrıca pandemi döneminde katılımcılar deneyimledikleri zorunlu uzaktan eğitim faaliyetleri sonucunda yolda harcadıkları zamanı akademik çalışmalarına ayırarak değerlendirdiklerini belirtmişlerdir. Bu sebeple tezli yüksek lisans programlarında öğretim üyesi ve öğrenciler arasındaki etkileşimin arttırılması sağlanarak derslerin bir kısmının ya da tamamının uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmesine olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the academic motivation and academic procrastination behaviors of master's students in science education during the pandemic. The study is qualitative method of research with a case study design. Participants were selected from Tokat Gaziosmanpaşa University science education master's program students using one of the purposive sampling“maximum variation”. The study was carried out with a study group consisting of a total of 19 students, five males, and 14 females. In the research, the“Participant Information Form”and“Semistructured Interview”were used as data collection tools both of which were prepared by the researcher. Due to the pandemic, interviews with the participants were held online. The content analysis method was used for the analysis of the obtained data. The findings were reported under four headings as effect of the pandemic, academic motivation, characteristics of the graduate program and academic procrastination. While interpreting the data, seven themes (effect of the pandemic, academic motivation, expectation, characteristics of the graduate program, study strategy, academic attainments, and academic procrastination) emerged. The themes of“academic motivation”and“expectation”are located under the title of academic motivation, and the themes of“features of the graduate program”,“study strategy”and“academic achievements”are located under the title of characteristics of the graduate program. Additionally, some categories were defined under the themes when necessary. The effect of the pandemic was handled under the categories of“personal/general”,“business”and“technology”; academic motivation under“intrinsic”,“extrinsic”and“amotivation”; expectation under“from the thesis”,“from the program”and“status of meeting expectation”; characteristics of the program under“progression of the course”,“research interest/subject of the study”,“participation in academic activities”,“difficulties”,“faculty member/advisor”,“affective”,“cognitive”and“behavioral”; academic procrastination under“behavior type, prevention, affective consequences, cognitive consequences, behavioral consequences, and reason”. It was seen that the participants were affected; personal/general in the form of psychological fatigue and not being able to socialize; business not being able to perform the profession; technology in the form of meeting with distance education and the development of technology skills. In the academic motivation theme, it was found that the participants were more intrinsically motivated by giving importance to professional and personal development. While it was observed that there was an increase in the self-efficacy beliefs of the participants during the graduate program in general, it was observed that they were tried to maintain their academic motivation through various motivation regulation strategies despite their low motivation during the pandemic period. They stated that with their master's study they expected to contribute to the development of science education and to improve themselves in the field of science education. It was observed that the majority of them met their expectations in the graduate process in general, and there was no change in their expectations during the pandemic period. As for the characteristics of the graduate program, although the participants felt the lack of face-to-face interaction during the pandemic period, they stated that master's education could be possible through distance learning. It was observed that the participants gave priority to the tasks whose deadlines were approaching while studying. Participants attained the most from graduate education about field education and scientific research methods. It was determined that the participants tried to complete the given tasks on time in order not to perform the academic procrastination behavior, but they had difficulties in carrying out academic studies during the pandemic period. As prevention, it has been observed that they study a little every day and sacrifice from their sleep. It was observed that master's degree students had intrinsic motivation and tried to prevent academic procrastination behaviors by employing various motivation regulation strategies during the difficult pandemic period. Considering this, motivational support should be provided to the students during their graduate studies. In addition, the participants stated that they devoted the time they spent on travelling to their academic studies on the occasion of the distance education period. For this reason, it is recommended to make legal arrangements that will allow some or all of the courses to be carried out through distance education in the master's program by supporting the interaction between the students and the faculty members, and among the students.