Kapak ile sürülen dikdörtgensel kavite'deki akışların çatallanmalarına Reynolds sayısının etkisi
Effect of the Reynolds numbers on flow bifurcations in a lid-driven rectangular cavity
- Tez No: 317824
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT GÜRCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes Denklemleri, Reynolds Sayısı, Akış Yapısı, Çatallanma, Girdap, Navier-Stokes Equations, Reynolds Number, Flow Structure, Bifurcation, Eddy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tezin amacı; kapak ile sürülen dikdörtgensel kavitelerdeki akışların çatallanmalarına(bifurcation) Reynolds sayısının etki edip etmediğini araştırmaktır.Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yan duvarları hareketsiz, alt ve üst kapakları hareketli dikdörtgensel kaviteler içerisindeki akışlar için literatür araştırması yapıldı ve temel kavramlar ifade edildi. İkinci bölümde Navier-Stokes denklemleri tarafından yönetilen dikdörtgensel kavite içerisindeki akış problemini çözmek için gerekli nümerik bir yöntem olan sonlu elemanlar metodu tanıtıldı.Üçüncü bölümde Bölüm 2'de anlatılan sonlu elemanlar metodu kullanılarak, Reynolds sayısının dikdörtgensel kavite içerisindeki akış yapılarına etkisi görünüm parametresi A1, kapakların hız oranı olan S parametresinin üç farklı değeri (S=-1,0,1) ve sıfırdan farklı Reynolds sayı değerlerinde akış yapıları elde edildi.Beşinci bölümde Gürcan ve ark.[56] çalışmasında elde edilen yapısal olarak kararsız akış numunelerini, sonlu elemanlar metodunu kullanarak, farklı parametre değerleri ve Reynolds sayıları için benzer yapıdaki akış numuneleri tekrar elde edildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to show whether effect of the Reynolds number on the bifurcation of the flows in the lid-driven rectangular cavities.This thesis consists of five chapters. In the first chapter, literature search was conducted rigid side walls, moving the upper and lower lids for flows in rectangular cavities and basic concepts were expressed. In the second chapter, to solve the problem for the flow inside a rectangular cavity governed by the two-dimensional Navier-Stokes equations. We used the finite element numerical method.In chapter three, flow patterns in a rectangular cavity were obtained for the aspect ratio (A1), three different values of the velocity ratio of the lid that is (S=-1,0,1) and nonzero values of different Reynolds numbers.In the five chapter, we achieved the structurally unstable flow samples obtained for different parameter values of Reynolds number Re=0,10,100 using the finite element method.