Elektronik ölçüm cihazlarının bilgisayar destekli kalibrasyonu
Computer-based calibration of electronic measurement devices
  1. Tez No: 317835
  2. Yazar: OSMAN TORUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN KARABOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalibrasyon, otomasyon, sistem performansı, IVI standartları, Calibration, automation, system performance, IVI standards
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Kalibrasyon, ölçüm cihazlarının doğruluğunun belirlenmesinde oynadığı rol ile teknolojinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Kalibrasyon, cihazların güvenilirliğini tespit etmek ve sürdürmek için önemlidir. Ancak cihazların kalibrasyon işlemlerinin de en kısa sürede en doğru şekilde yapılması istenir.Bu çalışmada, elektronik ölçüm cihazlarının kalibrasyonunun, yazılım ve donanım destekleri kullanılarak, bir otomasyon sistemi halinde daha hızlı ve yüksek doğruluklu gerçeklenmesi detaylı olarak incelenmiştir. Yapılan otomasyon sistemlerinin performansının arttırılmasında, esnekliğinin ve uzun süreçte idame ettirilebilirliğinin sağlanmasında önemli roller oynayan yazılım parametreleri göz önüne alınmıştır. Son yıllarda geliştirilen, cihazların kontrolüne dayalı Değiştirilebilir Sanal Cihazlar (Interchangeable Virtual Instruments, IVI) teknolojisinin sunduğu avantajların otomasyon sisteminin performansına sağladığı katkılar incelenmiştir.Çalışmada geliştirilen uygulama ile 8½ dijitlik laboratuar tipi bir dijital multimetrenin kalibrasyon otomasyonu IVI teknolojisi tabanlı yazılım mimarisi kullanılarak gerçeklenmiş ve kalibrasyon sonuçları sertifika halinde kullanıcıya sunulmuştur. Uygulama sonucunda elde edilen bulgular ışığında, IVI standartlarının önerdiği cihazların değiştirilebilirliği felsefesi, cihaz benzetimi ve durum önbelleklemesi özelliklerinin kullanılmasının kalibrasyon otomasyonunun yazılım tabanlı idame ettirilebilirliğini sağlamada, kalibrasyon performansını arttırmada ve uzun süreç bakım onarım maliyetlerinin azaltılmasında etkili olduğu ispatlanmıştır. Böylece kalibrasyon otomasyonundan istenen öncelikli hedefler olan zaman tasarrufu ve insan hatalarının en aza indirilmesi sağlanmış ayrıca yazılım altyapısı yeni nesil komut sistemleri ile tasarlanarak sistemin performansı yükseltilmiştir.
Özet (Çeviri)
Calibration is one of the inevitable elements of the technology with the role it?s playing on determining the accuracy of the measurement devices. Calibration is significant to establish and maintain the credibility of the devices. But it is also important that the calibration of the devices should be made in the shortest time and by accurate method.In this study, confirmation of the calibration of the electronic measurement devices in the quicker and more accurate in an automation system was examined. In the increase of the performance of the automation systems, the software parameters which play vital roles in the in the provision of the sustainment in the long term were considered. The attributions of technological advantages of the Interchangeable Virtual Instruments, which were developed in the recent years, to the performance of the automation systems were studied.Calibration automation of an eight and half digits laboratory type digital multimeter was realized by using IVI technology based software architecture and calibration results were presented to the users in a certificated way. In the lights of the findings of the applications, it was proved that the thought of changeability of the devices, which IVI standards offer, is effective on the usage of the device analogy and case caching in providing the sustainment with software based of the calibration automation, increasing of the calibration performance and decreasing the cost of the long term maintenance. By this way, the minimization of the time savings and the human mistakes which are prior goals wanted from the calibration automation are reached, besides the performance of the system was enhanced by designing the software infrastructure with the new generation command systems.