Giyotin tipi kesme problemlerinin fire kaybına göre çözümlenmesi
Solving quilotine type of cutting stock problem in terms of trim loss
  1. Tez No: 317837
  2. Yazar: MEHMET FATİH ATİLABEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM GÖLEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyotin tipi kesme, optimizasyon, sezgisel algoritma, Quilotine Type Of Cutting Stok Problem, optimization, heuristic algoritm
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kesme işlemlerinde malzemenin verimli kullanılması oldukça önemlidir. Bunun yanında, mevcut kapasite kısıtlarının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Hali hazırda birçok ticari yerleştirme programı kullanılmakta ancak bu programlar makine kısıtlarını göz önüne almadıkları için özel sektör tarafından benimsenmemektedir. Bu çalışmada, iki boyutlu kesme yapan fabrikalar için pratik kullanımı olan, etkin bir kesme programı geliştirilmiştir.Kesme yerleşim planı içerisinde mümkün olduğunca az parça çeşidinin olması, hammadde kullanım etkinliğini ve kesmeden sonra gelen imalat hatlarının takip ve kontrollerini artırdığı görülmüştür. Bu nedenle, öncelikli olarak kesme levhasının içerisinde tek çeşit parçanın olduğu durum için pastal üretilmiş ve fire değeri belli bir eşik değerin üzerinde ise kabul edilmiştir. Pastalın içerisinde tek çeşit parçanın olması yüksek fireye sebep oluyorsa, tek çeşit parçanın yanına siparişlerin içinden ikinci bir parça aranmıştır. İki çeşit parça ile de istenen kesme verimi yakalanamamışsa; iki parçanın yanına üçüncü bir parça siparişler içinden aranmıştır. Pastalın içerisindeki parça sayısının sipariş miktarları ile orantılı olması için oran ve alan kısıtları kullanılmıştır.Uygulama sonucunda siparişlere hızlı cevap veren, makinelerin kapasitelerini daha verimli kullanan ve fazla kesimin önlendiği bir kesme planı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is very important to use sheets efficiently in the cutting process. Also paying attention to machine capacity another important factor. There are lots of comercial software program that are solving cutting stock problem but these are not used by firm in industrial zone totally.If there is only one piece in stock sheet, raw recourse using performance will increase and controll abilities of departments which are located after cutting unit will increase. Problem is solved step by step. Firstly one type of order try to put in sheet layout, if trim lost is not acceptable, two different type of material will try to put in sheet layout. if trim lost is not acceptable, three different type of material will try to put in sheet layout. To blance order amount and amount in the sheet layout used some variables.While solving problem, orders completed quickly, machine capacity used efficiently and overproduction is eliminated.