Üst ekstremitedeki replantasyon ve revaskülarizasyon uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of replantation and revascularization proceduser of upper exremity
  1. Tez No: 141968
  2. Yazar: AHMET YÜZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Replantasyon, Revaskülarizasyon, Subtotal amputasyon, Total amputasyon VI, Replantation, Revascularization, Subtotal Amputation, Total Amputation vn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Üst Ekstremitedeki Replantasyon ve Revaskülarizasyon Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ekstremitede kopma veya distalde dolaşım bozukluğu ile sonlanan yaralanmalardan tedavi koşullan uygun olanlar uygun bir teknikle tedavi edildiğinde, kaybolan işlevlerin büyük bir kısmı geri kazanılabilir. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı El Cerrahisi Kliniğinde 1988-2003 tarihleri arasında 87 hastaya replantasyon veya revaskülarizasyon uygulandı. Total amputaşyonlu 45 (%51,7) hastanın 60 uzvuna replantasyon, subtotal amputasyonlu 42 (%48,3) hastanın 54 uzvuna revaskülarizasyon yapıldı. Tedavi edilen tüm hastaların erken dönem sonuçlan ile ortalama 22 ay (6ay-14 yıl) izlenen 24 replantasyonlu ve 23 revaskülarizasyonlu hastanın geç dönem fonksiyonel sonuçlan retrospektif olarak incelenip literatürle karşılaştırıldı. Motor güç ve duyu değerlendirmelerinde British Medical Researc Council Skorlaması, geç dönem fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesinde Chen kriterleri kullanıldı Erken dönem sonuçlan gruplara göre incelendiğinde, yaşama oranlan majör uygulama yapılan olgularda %82 iken minör uygulama yapılanlarda %79; revaskülarizasyon yapılan olgularda %81,5 iken replantasyon yapılanlarda %78,3 ve giyotin ve pres-giyotin kesilerde %88,3 iken ezilme ve avulsiyon tipi amputaşyonlarda %55,1 olarak bulunmuştur. Fonksiyonel sonuçlar ise minör uygulama yapılan olgularda %63,3 çokiyi-iyi iken majör uygulama yapılanlarda %58,8 çokiyi-iyi; revaskülarizasyon yapılan olgularda %65,1 çokiyi-iyi iken replantasyon yapılanlarda %58,3 çokiyi-iyi ve giyotin ve pres-giyotin kesilerde %76,1 çokiyi-iyi iken ezilme ve avulsiyon tipi amputaşyonlarda %23 iyi olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, %2 testi ile yapılan istatistiksel değerlendirmede giyotin ve pres-giyotin kesilerle yaralanan olguların tedavi sonrası distal parçalarda yaşama oranlan ve fonksiyonel sonuçlarının ezilme ve avulsiyon tipi yaralananlara göre anlamlı olarak daha iyi; minör uygulamaların fonksiyonel sonuçlan majör uygulamalara göre anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation Of Replantation And Revascularization Procedures Of Upper Extremity Significant functional recovery can be obtained in extremity injuries resulted with amputation or distal circulatory disturbance in selected case are treated by appropriate surgical technique. 87 patients undergone replantation or revascularization in Çukurova University Medical Faculty Department of Orthopaedics and Traumatology Hand Surgery Division between 1988 and 2003 were included in the study. Replantation was performed in totally amputated 60 parts of 45(%51.7) patients while to 54 subtotally amputated parts of 42(%48.3) patients were revascularizated. Early results of all the patients and late functional results 24 replanted and 23 revascularized patients with an average follow up 22 months (6 months-14 years) were retrospectively analyzed and compared with the literature. British Medical Research Council criteria were used for motor and sensory evaluation and late functional results were assesed by Chen criteria Evaluation of early results, reveoled survival rates of %82 in major prosedures, %79 in minor prosedures, %81.5 in revascularization, %78.3 in replantation, %88.3 in guillotine and press guillotine injuries and %55.1 in crush and avulsion amputations. Excellent and good functional results were achieved %63.3 of minor prosedures, %58.8 of major prosedures, %65. 1 of revascularizations, %58.3 of replantations, %76.1 of guillotine and press guillotine injuries while good results were achieved in %23 of crush and avulsion amputations As a conclusion survival rates and functional results of distal parts in guillotine and press guillotine injuries were better than crush and avulsion injuries and functional results of minor prosedures were better than major prosedures with statistical significance assesed by Chi-square test.