Silostazol'un kırık iyileşmesi üzerindeki etkilerinin deneysel olarak incelenmesi
The experimental investigation of the effect on fracture healing of Cilostazol
  1. Tez No: 362038
  2. Yazar: TANER ALIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ TOMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, Silostazol, Fracture healing, cilostazol
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kırık iyileşmesi, halen ortopedinin ilgi çekici konularından biridir. Kaynama sürecini hızlandırmak kırık iyileşmesi üzerine yapılan çalışmalarda başlıca hedeflerden biridir. Çok çeşitli biyomoleküller, büyüme faktörleri, hormonlar ve ilaçların kaynama üzerine olan etkileri araştırılmıştır.Bu çalışmada kırık bölgesindeki kan akımının artırılarak tamir olayında rol oynayan mediatör ve sitokinlerin konsantrasyonlarının artırılması düşünülmüştür. Bu amaçla literatürde, kırık iyileşmesi üzerine etkinliği ile ilgili deneysel bir çalışma olmayan, fosfodiesteraz-III inhibitörü olan, silostazol tercih edilmiştir. Silostazol'un kırık iyileşmesini hızlandırabileceği ve daha kaliteli bir kemik kaynaması sağlayabileceği düşünülmüştür.Bu deneysel çalışmada Silostazol 'un kırık iyileşmesi üzerine olan etkisi, sıçanlarda oluşturulan femur kırığı modeli üzerinde klinik, radyolojik ve histopatolojik olarak incelenmiştir.60 adet Wistar-Albino tipi erkek sıçan Kontrol ve Deney (Silostazol) grubu olarak ikiye ayrıldı. Genel anestezi altında tüm sıçanların sol femurlarında üç nokta prensibi ile künt uçlu giyotin aleti kullanılarak standart kapalı cisim kırıkları oluşturuldu. Kırık sonrası aynı günden itibaren deney grubundaki hayvanlara, sakrifiye edilene kadar Silostazol 50 mg/kg/gün miktarda tablet oral olarak verildi. Kontrol ve deney grubundan eşit sayıda sıçan kırık oluşturulmasından 7, 14 ve 21 gün sonra sakrifiye edildi ve kaynama dokusu araştırılmak üzere klinik, radyolojik ve histolojik olarak incelendi.Klinik ve Radyolojik olarak kırık iyileşmesi üzerine Silostazol'un herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Histopatolojik inceleme sonucunda ise Silostazol'un erken dönemde kırık iyileşmesini hızlandırmasına rağmen, geç dönemde olumlu bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fracture healing in orthopaedics is still the interesting subject. Union process, speed up the fracture healing is the major objective of this study. The effects of various biomolecules, growth factors, hormones and drugs on union have been investigated.In this study with increasing the blood flow in fracture area, that was thought to be increased the concentration of the mediators and cytocins, playing role in repair process. For this reason; cilostazol which is phosphodiesterase III inhibitor and has no experimental study about its efficacity on fracture healing in the literatures was preferred. It was thought that cilostazol could accelerate and provide more quality fracture healing.In this experimental study, the effect on fracture healing of cilostazol was invastigated in the rats on femur fracture model clinically, radiologically and histopathologically.60 male Wistar-Albino type rats were seperated as Control and Experimental(Cilostazol) into two groups. In general anesthesia, with principle of three point bending by using gyotin instrument, standart closed fracture was created in the left femur of all rats. After fracture, 50 mg cilostazol / kg / day tablets orally were given to rats in experimental group to the sacrification day . Equal number of rats, in both control and experimental group, were sacrificated in 7, 14 and 21 days after creating fracture and union tissue was invastigated clinically, radiologically and histopathologically.It was shown that cilostazol has not any effect on fracture healing ,clinically and radiologically. Although in early period cilostazol accelarates fracture healing histopathologically ,in late period it has no positive effect on fracture healing.