Özel harekat birliklerinin iç güvenlik harekatına yönelik kullanılmasında harekat etkinlik metodu ve yer seçim modellerinin uygulanması
The Application of operational lethality indices facility location models on internal security operations
- Tez No: 143797
- Danışmanlar: DR. HALUK AYGÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Tesis Yeri Seçimi, P-merkez Problemi, Küme Kaplama Problemi, Maksimal Kaplama Problemi, Harekat Etkinlik Metodu, OLI (Operational Leathality Indices) Metodolojisi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Delphi Metodu. ıı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET Bu çalışma, İç Güvenlik Harekat Bölgesinde görev yapan ve komuta kademesinde bulunan karar vericilerin, kuvvet-zaman-mekan boyutlarını en etkin şekilde kullanarak inisiyatifi ele geçirmeleri için, terör tehlikesi altında bulunan sınırları belirli bir kritik arazi kesimi içerisinde kullanılacak birliklerin en uygun konuşlandırma ve hedef tahsis seçeneğinin tespitini amaçlamaktadır. Çalışma temel olarak, mevcut terör olayına karşı hedeflere tahsis edilecek en uygun birlik tipi ve miktarının seçilmesi, seçilen birliklerin sorumlu olacağı kritik tehdit noktalarına en kısa sürede müdahale imkanını sağlayan optimum konuşlandırma seçeneğinin araştırılması ve elde edilen çözümlerin geçerliliğinin analizi konularını kapsamaktadır. Bu kapsamda; öncelikle hedeflere göre optimum kuvvet ihtiyacı ve birlik yapısının seçimi için nizami harp şartlarında uygulanan Harekat Etkinlik Metodu, İç Güvenlik Harekatına yönelik olarak geliştirilmiş ve optimizasyon modellerinde kuvvet ihtiyacı kısıtının oluşturulmasında kullanılmıştır. Geliştirilen metot aracılığıyla muharebe sahasının somut (arazi, hava, mevsim v.b.) ve soyut (liderlik, eğitim, tecrübe v.b.) karakteristik özellikleri çözümlere yansıtılmıştır. Daha sonra, belirlenmiş kritik tehdit noktalarında meydana gelebilecek terör olaylarına en uygun birliklerle ve en kısa sürede müdahale imkanlarını sağlayan konuşlandırılma seçenekleri tesis yeri seçimi modelleri kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, modellerin çözümünü müteakip beklenmeyen olaylar karşısında karar seçeneklerinin etkinliği de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to determine the optimum deployment and target allocation strategies for the special operation forces which are used in a critical terrain subject to terrorist attacks. Hence, decision makers who are on duty in the Internal Security Operation Zone can get the initiative considering force-time- location, which are very important battlefield factors. This study includes the selection of optimum type and number of troops to be used against terrorist groups, investigation of the optimum deployment of these troops to control probable critical threat points within minimum time and analysis of the validity and reliability of the models. Operational Leathality Indices Method is used to select optimum type and number of troops. This method is developed for Internal Security Operation which is carried out under unconventional warfare conditions. Facility location problems are also used for determining optimum deployement of troops to control possible critical threat points. After solving the models and analysing the results, the effectiveness of the decision choices is examined. Key Words : Facility Location Problems, P-center Problems, Set Covering Problem, Maksimal Covering Problem, OLI (Operational Leathality Indices), Analytic Hierarchy Process, The Delphi Method. Ill