Esnek cisim ve esnek yakın cisim
Soft field and soft near-field
  1. Tez No: 317998
  2. Yazar: HAYDER ALABID
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın-halka, Yakın-cisim, Esnek küme, Esnek cisim ve Esnek yakın-cisim, Field, Near-field, Soft sets, Soft fields and Soft near-fields
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Molodtsov tarafından ortaya atılan esnek küme teorisi, belirsizlikle başa çıkmak için etkili bir matematiksel araç olarak görülmektedir. Bu teori, bilgi sistemleri, karar verme problemleri, optimizasyon teorisi, cebirsel yapılar ve matematiksel analiz gibi belirsizlik içeren birçok alana uygulandı. Bu tez çalışmasında, esnek küme teorisi cisim ve yakın-cisimlere uygulanarak, esnek cisim ve esnek yakın-cisim inşa edilip, esnek cismin ve esnek yakın-cismin cebirsel yapılar çalışıldı.Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Giriş ve birinci bölümlerde çalışmayla ilgili literatür taraması ve temel bilgiler verildi. İkinci bölümde cisim ve yakın-cisim kavramları tanımlanıp, cismin, yakın-cismin özellikleri ve çeşitli örnekler verilmiştir.Üçüncü bölüm, tamamen orijinal bir çalışmadan oluşmaktadır. Bu bölümde, esnek cisim ve esnek yakın-cisim kavramları tanımlanmış, bu kavramların üzerindeki esnek altcisim ve esnek altyakın-cisim, bir yakın-cismin esnek altyakın-cismi ve esnek yakın-cisim homomorfizması gibi çeşitli cebirsel yapılar tanımlanarak, ilgili özellikleri çeşitli örneklerle gösterilmiştir.Son bölümde Esnek cisim ve Esnek yakın-cismin özelliklerinin kısa bir özeti verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Soft set theory, proposed by Molodtsov, has been regarded as an effective mathematical tool to deal with uncertainties. This theory has been applied to many fields such as information systems, decision making problems, optimization theory and algebraic structures, etc. which contain uncertainties. In this thesis, applying soft set theory, we construct soft fields and soft near-fields and we deal with the algebraic structure of fields and near-fields.This thesis consists of three chapters. The literature and basic informations about the study have been given in the introduction and first chapters. In the second chapter we defined field, near-field and the study of the properties of field and near-field and also several examples about this subject have been taken.The third chapter consists of totally original study. Here we defined some algebraic structures such as the soft field, soft near-field, and then the subfield, soft subfield that about subjects that we defined soft near-field of the near-field and soft near-field homomorphism are introduced and some related properties are illustrated by a great deal of examples.İn the last chapter is a brief summary of properties of the Soft Field and Soft Near-fields