Bilgisayar destekli plastik enjeksiyon kalıp tasarımı
Computer aidded plastic injection mold design
  1. Tez No: 317997
  2. Yazar: MEHMET SAMET KAFALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN KURBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik enjeksiyon, plastik enjeksiyon kalıp tasarımı, bilgisayardestekli analiz, Plastic injection, plastic injection mold design, computer aided analysis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Her geçen gün gelişen teknoloji ve yazılımlar yardımıyla hızlı, güvenilir ve kaliteli üre-tim yapmak başarılı olmak adına önemlidir. En yaygın üretim şekli olan plastik enjeksi-yon yöntemi için de bu geçerlidir. Hız ve kaliteyi yakalamak için kontrolden tasarıma, tasarımdan üretime, üretimden analize her aşamada bilgisayar kullanılarak üretim süresi ve maliyeti minimuma indirgenebilinir.Bu çalışmada plastiklere kısaca değinilmiş, plastik enjeksiyon tezgahı ve prosesi hak-kında bilgiler verilmiştir. Ayrıca plastik enjeksiyon kalıpları ve çeşitleri tanıtılmış; bu kalıpların yolluk sistemleri, soğutma sistemleri, itici sistemleri anlatılmıştır. Kısacası plastik enjeksiyon metoduyla üretim konusunda teorik bilgiler verilmiştir. Daha sonra bu teorik bilgiler desteğiyle örnek bir ürünün kalıbı üç boyutlu program kullanılarak tasarlanmıştır. Yapılan tasarımın önce akış analizi yapılmış ve muhtemel karşılaşılacak sorunlar tespit edilmiştir. Son olarak ta bu tespitler doğrultusunda gerekli önlemler alı-narak üretilen kalıptan elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Ayrıca uygulamada analiz programlarından nasıl faydalanılması gerektiği de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent days advances in manufacturing and software technology enable to make fast, accurate and high quality production. It is the same for plastic injection which is the one of the most common and well known manufacturing process. For getting high quality and fast manufacturing rates it is important to use computer in all phase of production such as design, quality, manufacture and analysis. Moreover production time and cost can be reduced with the usage of computer.In this study, plastic materials are summarized briefly and some informations are given about plastic injection machine and process. Apart from these types of plastic injection moulds, runner systems, cooling, ejection and slider systems are explained and some theoretical informations are given. After that the mould is designed for a commercial product with CAD program and flow analysis is made with a simulation program to realize the possible manufacturing problems. Some solutions are proposed after simulation and mould is redesigned according the simulation results. At the end simulation results and the real manufactured samples are compared and usage of simulation programs is emphasized.