Karabucak Okaliptüs ormanında üretim işleri üzerine araştırmalar
Researches on wood production activites in Karabucak Eucalyptus forest
- Tez No: 318093
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ERDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Üretim İşleri, Orman Yol Ağı, Zaman Etütleri, Karabucak, Geographic Information System (GIS), Production Activities, Forest Road Network, Time Studies, Karabucak
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Ormancılıkta üretim çalışmaları için arazinin topoğrafik yapısı oldukça önemlidir ve üretim metotları arazinin yapısına göre tercih edilmektedir. Bu çalışmada düz ve düze yakın araziler seçilmiştir. Düz alanlarda üretim sahasının tamamını kapsayacak şekilde bir planlamanın hangi esaslara göre yapılacağı yönünde, mevzuata ilişkin teknik bir düzenleme mevcut değildir. Bu nedenle orman alanlarının birçok yerinde zaman ve ekonomik açıdan kayıplar meydana gelmektedir. Bu çalışmada amaç, düz alanlarda odun hammaddesinin üretimi sırasında, üretim iş safhalarını teknik, ekonomik ve çevresel olarak inceleyerek öneriler ortaya koymaktır. Bu kapsamda ayrıca düz alan kavramı değerlendirilmiş ve düz alanlarda ormancılık faaliyetleri teknik, ekonomik ve çevresel yönlerden incelenmiştir.Çalışma alanı olarak Tarsus Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Karabucak Orman İşletme Şefliği seçilmiştir. Eğimi %0-2 arasında olan çalışma alanı düz alanlar sınıfına girmektedir. Ormanların tamamı deniz seviyesine yakın en yüksek rakım 10 m civarındadır. Çalışmanın ana materyalini 1/25000 ölçekli topoğrafik harita, amenajman planı meşcere tipleri haritası, orman yol ağı haritası ile 103, 105 ve 135 nolu bölmelerde deneme alanlarında arazide yapılan gözlem ve ölçümler oluşturmuştur. Mevcut haritalar ve elde edilen veri katmanları sorgulanarak düz alanlarda yapılan üretim işleri bilgisayar ortamında incelenmiştir.Çalışmanın sonucunda, mevcut orman yolları dikkate alındığında itibari yol yoğunluğunun 35,51 m/ha, genel yol yoğunluğunun 40,7 m/ha, gerçek yol yoğunluğu 43,1 m/ha ve gerçek yol yoğunluğu değerine göre hesaplanan ortalama yol aralığı değeri ise 231,96 m olarak belirlenmiştir.Odun hammaddesi üretiminde toplam zamanı etkileyen faktörlerden diri örtü oranı, ağaç göğüs yüksekliği çapı, ağaç boyu, ağaç hacmi, yürüme mesafesi incelendiğinde diri örtü ve ağaç hacminin toplam zamanla ters orantılı olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda kesim işi için verimlilik ortalama 29,43 m³/sa, dal alma ve boylama işi için 2,34 m³/sa, istifleme işi için 1,68 m³/sa, taşıma işi için ise 4,77 m³/sa olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The topographic structure of field is very important for the studies of wood production in forestry and the production methods should be determined according to topography. In this study, the fields that are flat and nearly flat were selected. There is not any technical arrangement in legislation about the principals of planning in flat areas, considering the entire wood production areas. For this reason, time and economical loses may occur in many parts of forest areas. The aim of this study was to examine wood production phases with respect to technical economical and environment aspects during the production of raw wood materials in flat areas and then to provide proposals. In addition, ?the term of flat area was evaluated in this study and forestry activities in flat areas were evaluated considering technical, economical and environmental point of views.Tarsus Forest Enterprise Directorate, Karabucak Forest Enterprise Chief was selected as a study area. The slope of research area is 0-2 % which is classified as flat area. In given area, all the forests are at near the sea level and the highest altitude is about 10 meters. The main materials of this study are; 1/25000 scaled topographic map, forest management plan, stand types map, forest road network map, and the field observations and measurements taken place in the sample areas located in 103, 105 and 135 numbered compartments. Wood production activities in flat areas were examined in computer by applying query on available maps and produces data layers.As a result, when the current forest roads were taken into consideration, the relative road density was 35.51 m/ha, general road density was 40.7 m/ha, real road density was 43.1 m/ha and average road space, computed based on value of the real road density, was 231.96 m. When analyzing the features that effect total cycle time as the wood production, it was found that there was negative relationship between total cycle time and vegetation cover rate and tree volume which there were positive relationship between total cycle time and other factors. The result indicated that average production rate was 29.43 m³/hr for tree feeling activity, 2.34 m³/hr for delimbing and bucking, 1.68 m³/hr for branching, and 4.77 m³/hr for forwarding.