Software development for blood disease expert system
Uzman kan hastalıkları için yazılım geliştirme
  1. Tez No: 318114
  2. Yazar: AHMAD MOZAFFER KARİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET R. TOLUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kan hastalığı, Uzman sistem, yazılım geliştirme, Blood disease, Expert system, software development
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde, Kan Hastalığı için Yazılım Geliştirme konusunu değerlendiren uzman birsistem çalışılmıştır. Sistem kan testleri ile ilgili kritik sorular sormakta; bu sorulardansonra kan hastalığının çeşidine karar vermektedir.Kan Hastalığı Uzman Sistemi için Yazılım Geliştirme ile ilgili tez bilgileri KerkükGenel Hastanesi `nden elde edilmiş, sistem Kerkük Üniversitesi Tıp Fakültesiöğrencileri ve Kerkük Genel Hastanesi Hematoloji Bölümü tarafından test edilmiş ve11 ayrı durum için test edildikten sonra beklenen sonuçlar elde edilmiştir.Kurallar ve parametreler daha önce tanımlanmış bilgi tabanlarına göre belirlenmiş veEXSYS CORVID yazılımı tarafından hazırlanan kan hastalığı Uzman Sistemleriiçim Yazılım geliştirme olarak isimlendirilen uzman sistem tarafından kullanılmıştır.Bu uzman sistem kan hastalığını belirlemek için hastanelerde ve üniversitelerdedoktorlar ve öğrenciler, vs., tarafından kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an expert system that evaluates the Software Development for BloodDisease is studied. The system asks some critical questions about the blood tests afteranswers these questions the system concludes the type of the blood disease.Theses information?s that uses in Software Development for Blood Disease ExpertSystem is acquired from Kirkuk General Hospital and the system is tested in theKirkuk University School of Medicine students and Department of Hematology inKirkuk General Hospital and it?s gave the expected results after it?s tested with 11cases.The rules and parameters are determined due to a predefined knowledgebase andutilized in the expert system called, Software development for blood disease ExpertSystems prepared by the software EXSYS CORVID. This expert system may beused in determining the blood disease and can uses in hospitals and universities bythe doctors and medical students etc.