Bir toz içecek numunesinde bulunan renk maddelerinin spektrofotometrik yöntemle simultane tayini
Simultaneous determination of food colorantsin commercial products by uv-vis spectrophotometry
  1. Tez No: 318145
  2. Yazar: HASAN NAZİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. HAKAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: PCA, PCR, PLS, Kemometri, PCA, PCR, PLS, Chemometrics
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalı?mada, bir toz içecek numunesindeki renk maddelerinin miktarları UV-Spektroskopisi kullanılarak tek tek yerine, geli?en kemometrik yöntemlerle aynı anda analiz ederek belirlemek amaçlanmı?tır.Spektrofotometrik metotta, tartrazine, sunset yellow maddelerinin uygun çözücü ortamında 100 mg L?1 stok çözeltileri, daha sonra bu çözeltilerden belirli ppm'ler arasında deği?en karı?ımları hazırlanmı?tır. Çözücüden olu?an köre kar?ı absorbansları 0,1 nm aralıklarla okunmu? ve karı?ımdan sonra ticari olarak satılan toz içecek numunesi hazırlanarak ve absorbans değerleri kaydedilmi?tir. Daha sonra belirli miktarlarda alınarak UV/VIS spektrofotometrisi ile iki bile?enli bir içecek numunesindeki aktif maddelerin nicel olarak tayini yapılmı?tır. Elde edilen veriler, Temel Bile?en Analizi (PCA), Temel Bile?en Regresyonu (PCR) ve Kısmi En Küçük Kareler (PLS) kemometrik yöntemleriyle değerlendirilmi?tir. Spektrofotometrik ölçümlerle çözücü olarak HCl kullanılarak Tartrazin (TA) ve Sunset yellow (SU) çözeltileri hazırlanıp spektrumları okunmu?tur. Bu i?lem için önce tek tek sonra farklı oranlarda hazırlanan sentetik karı?ımların spektrumları alınmı?tır. Son i?lem olarak da içecek örneğinde ölçümler yapılmı?tır.Elde edilen sonuçlar geli?tirilen bu kemometrik yöntemlerin TA ve SU içeren renkmaddelerini içeren gıda numunelerinin analizinde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the amount ofcoloring substancesin asample ofpowdered drinkis notonly developing a single chemometric methods using UV-spectroscopy analyzesaimed to determine the each, simultaneously.Spectrophotometric method, Tartrazine, Sunset yellow substance 100 mgL-1 stocksolutions in appropriate solvent, then mixthe solutions prepared in particular rangingfrom ppm. Read the absorbance against blank consisting of solventand 0.1nmintervals after mixing powder drinks sold commercially prepared samples wererecorded for the absorbance values. Then, by taking certain amounts of UV /VISspectrophotometry of active substancesand the quantitative determination of twocomponentsample was a drink. The data obtained from the Principal ComponentAnalysis (PCA), Principal Component Regression (PCR) and Partial Least SquaresRegression (PLS) were valved as chemometric methods. Tartrazine using HCl as asolvent in spectrophotometric measurements (TA) and Sunset yellow (SU) spectra ofsolutions prepared and read. To do this, before the individual spectra of the mixturesin different proportions were prepared by synthetic. Beverage sample measurementswere made as the last transaction.The results obtained are developed chemometric methods and materials TA and SUcontaining color containing can be is used in the analysis of food samples.