Farklı sıcaklık ortamlarında pim bağlantılı kompozit plakaların yatak dayanımlarının incelenmesi
Investigating bearing strength on pin loaded composite plates in different temperature environments
- Tez No: 318167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN ESENDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit malzeme, hasar, yatak dayanımı, Composite plate, failure, bearing strength
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında, farklı ortam şartlarının zamana bağlı olarak yatak dayanımlarını nasıl etkilediği ve meydana gelen hasar tiplerindeki değişim incelenmiştir.Kompozit plakalar 60'şarlı gruplara ayrılarak 9 takım meydana getirilmiştir. Birinci takım -18?C'de bir ay süreyle soğutucuda, ikinci takım -18?C'de soğutucuda iki ay süreyle, üçüncü takım -18?C'de soğutucuda 1 gün aralıklı 2 ay süreyle, dördüncü takım oda sıcaklığının üzerinde bir sıcaklıkta bir ay süreyle, beşinci takım oda sıcaklığını üzerindeki aynı sıcaklıkta iki ay süreyle, altıncı takım sıcak su içinde 7 gün süreyle, yedinci takım nemli ortamda bir ay süreyle, sekizinci takım nemli ortamda 2 ay süreyle bekletilmiştir. Dokuzuncu takım ise hiçbir işleme tabi tutulmadan oda sıcaklığında bekletilmiştir.Yapılan bağlantılarda optimum geometrik boyutları elde etmek için, test edilen numunenin kenarından delik eksenine olan mesafesinin pim çapına oranı (E/D) ve numune genişliğinin pim çapına oranı (W/D) deney numunelerinde sistematik olarak değiştirilmiştir. Bağlantıların performanslarının geometrik parametrelerin değişimi ile yakından ilişkili olduğu tespit edilmiştir.Yapılan deneylerden çekme, kayma, yataklama ve karışık hasar tipi olmak üzere 4 farklı hasar tipi meydana geldiği görülmüştür. Genel olarak farklı ortam şartlarının hasar tiplerini değiştirmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, different ambient conditions, depending on time in how it affects the bearing strength and variation in damage types were investigated.Composite plates were divided into nine teams and each group contains 60 composite plate. First team -18 ? C in cooler for a month, the second team in -18?C in cooler for two months, third team in -18?C in cooler for a period of 2 months 1 day interval, fourth team at a temperature above the room temperature for a month, fifth team same temperature above the room temperature for two months, sixth team in hot water for 7 days, seventh team in moist environment for one month, eight team were kept in moist environment for two months. Ninth team were kept at room temperature while being subjected to any processing.In the joints to obtain the optimum geometrical dimensions, the distance from hole axis to the side of the test sample of the pin diameter ratio (E/D) and the sample width to pin diameter ratio (W/D) were changed systematically in the experimental samples. The performance of the joints is closely related to changing in geometrical parameters, have been identified.In the experiments; tensile, shear, bearing, and a mixed type of damage has been observed as four different type of failure. In general different enviroment conditions did not change failure types have been observed.