Isıl işlem görmüş ağaç malzemenin bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some technological properties of heat treated wood
  1. Tez No: 318169
  2. Yazar: ONUR İŞLEYEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGİN GÜLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Wood Products, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa ladini, Thermowood, ısıl işlem, teknolojik özellikler, Picea abies, ThermoWood, heat treatment, technological properties
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Odunun ısı ile muamele edilmesi eski çağlardan beri kurutma ve olumsuz odun özelliklerinin iyileştirilmesi amacıyla kullanılan bir yöntem olup, günümüzde de bu işlem aynı nedenlerle kullanılmaktadır.Bu çalışmada, ?ThermoWood? yöntemiyle ısıl işlem uygulanan Avrupa ladini odununun teknolojik (fiziksel ve mekaniksel) özellikleri incelenmiştir. Bu ağaç türü 190ºC sıcaklıkta 90 dakika ve 212ºC sıcaklıkta 120 dakika süre ile ?ThermoWood? yöntemiyle ısıl işleme tabi tutulmuştur. Isıl işlem görmüş örnekler kendi kontrol gruplarıyla karşılaştırılmıştır.Isıl işleme tabi tutulan test örneklerinde fiziksel özelliklerden, tam kuru yoğunluk, hava kurusu yoğunluk, daralma ve genişleme değerleri; mekanik özelliklerden ise, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, liflere paralel basınç direnci değerleri belirlenmiş ve kontrol grubuna göre değişim oranları hesaplanmıştır.Sonuç olarak; ısıl işlem görmüş örnekler kendi kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında her iki parametre için de farklı oranlarda değişimler meydana gelmiştir. 190ºC sıcaklık ve 90 dakika süre için hacimsel daralmada, hacimsel genişlemede, tam kuru yoğunlukta, hava kurusu yoğunlukta, basınç direncinde, eğilme direncinde ve elastikiyet modülünde meydana gelen azalma oranları sırasıyla % 22.61, % 26.61, % 7.46, % 6.26, % 12.48, % 18.20, % 14.46 iken, 212ºC sıcaklık ve 120 dakika süre için ise azalma oranı sırasıyla, % 38.66, % 31.36, % 14.77, % 11.24, %16.16, % 40.65, % 28 bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Heating of wood has been used for the purpose of drying and modifying undesirable properties of wood since ancient times. Today heat treatment is used in industrial scale for the same purposes.In this study, the technological (physical and mechanical) properties of spruce wood which is heat-treated using ?ThermoWood? process were investigated. This wood species was heated at 190ºC, 90 minutes and 212ºC, 120 minutes with ?ThermoWood? process. Heat treated samples were compared with their control (untreated) groups.As physical properties; oven-dry density, air-dry density, shrinkage and swelling, as mechanical properties; bending strength, modulus of elasticity in bending and compression strength parallel to the grain were determined and its change ratios were calculated comparing with control groups.As a result when heat treated samples were compared its own control groups it was found that different changes ratios for both parameters. While decrease rates of volumetric shrinkage, volumetric, swelling, oven-dry density, air-dry density, compression strength, bending strength and modulus of elasticity at 190ºC temperature and 90 minutes were found % 22.61, % 26.61, % 7.46, % 6.26, % 12.48, % 18.20, % 14.46, respectively; for 212ºC temperature and 120 minutes, decrease rates were obtained % 38.66, % 31.36, % 14.77, % 11.24, %16.16, % 40.65, % 28, respectively.