İstanbul ili Avrupa yakasındaki kent ağaçlarında budama çalışmalarının değerlendirilmesi.
Evaluation on pruning of urban trees in European side of İstanbul.
- Tez No: 318240
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kent ağaçları, Budama, Anket Formu, İstanbul
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yüksek Lisans TeziÖZETİSTANBUL İLİ AVRUPA YAKASINDAKİ KENT AĞAÇLARINDA BUDAMA ÇALIŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİFaruk YAZICIKaradeniz Teknik ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. İbrahim TURNA2012, 73 Sayfa, 7 Sayfa EkKent ağaçlarında budama çalışmalarının değerlendirildiği bu çalışmada; İstanbul İlinde yapılan budama çalışmalarının başarısı ve ilgili gurupların görüşleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın arazi aşamasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü Budama Şefliği tarafından 2006 yılından itibaren devam eden tüm budama çalışmalarının yapıldığı alanlar gezilmiştir. Kent içi ağaçların bulunduğu alanların çok sayıda olması ve birbirleriyle benzer özellikler göstermesi nedeniyle cadde, koru ve meydan ağaçlandırma alanlarından bazıları örnek alan olarak seçilmiştir. Gülhane Korusu, Sultanahmet Meydanı, Millet Caddesi, Dolmabahçe Caddesi, Kenedy Caddesi ve Fevzipaşa Caddesi seçilen örnek alanlardır. Örnek alanlarda yapılan arazi çalışmalarında gözlemler yapılmış, veriler toplanmış, geçmişte yapılan çalışmalar neticesinde literatürle birlikte eski fotoğrafları elde edilmiş ve yeni çekilen resimlerle karşılaştırılmıştır. Ağaçların budama istekleri, sağlık durumları, bulunduğu mekan, insan ve çevre faktörü göz önünde bulundurularak, budama çalışmalarının etkilerini belirlemek için aynı alan üzerinde bulunan ağaçların, budama öncesine ait arşiv resimleri ve budama sonrasına ait tarafımdan çekilmiş olan resimlerin karşılaştırılarak değerlendirildiği anket formu geliştirilmiştir. Bununla birlikte budama çalışmalarının değerlendirilmesinde kullanmak üzere işin uygulayıcılarıyla ve akademisyenlerle yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak mülakat soruları uygulanmıştır. Bu bağlamda araştırma kapsamında, budama yapılan ağaçların; genel durumları, gereksinimleri ile sorunları incelenmiş ve çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Master Degree ThesisSUMMARYEVALUATION ON PRUNING OF URBAN TREES IN EUROPEAN SIDE OF ISTANBULFaruk YAZICIKaradeniz Technical UniversityThe Graduate School of Natural and Applied SciencesForest Engineering Graduate ProgramSupervisor: Prof. Dr. İbrahim TURNA2012, 73 Pages, 7 Pages AppendiyUrban tree pruning on Istanbul province was studied. Pruning success and views of related groups are given. Terrain stage of the study took place on all the areas that have started to be pruned in 2006 and on, by Istanbul Metropolitan Municipality Directorate of Parks and Gardens. There are many areas that have urban trees which show similarities. Thus, sample areas picked from some streets, groves and square plantations areas. Some of these areas are Gülhane grove, Sultanahmet square, Millet Street, Dolmabahçe Street, Kenedy Street and Fevzipaşa Street. Techniques on sample areas were observed and data?s were gathered. Newly taken photos compared to old photos of these practices, which has taken from literature. Survey form was made based on comparison of archive photos of pre-pruning and post-pruning photos which were taken by me. Aim of the survey was to determine effects of pruning in consideration of sample trees; pruning needs, health, location and also environmental factors. Along with the survey, to gather insights about pruning applications, academicians and executives oral interviewed with interview questions. General conditions and needs of sample trees, which were pruned, were examined and solutions were tried to brought forward.Key Words : Urban trees, Pruning, Survey, Istanbul