Some engineering properties of mixed soils with various pore fluids
Farklı boşluk sıvısı ile hazırlanan karışım zeminlerin bazı mühendislik özellikleri
  1. Tez No: 318440
  2. Yazar: ROZHGAR ABDULLAH HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FIRAT ÇABALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kum, kum-kil karışımı, akışkan, şekil, boyut, kesme mukavemeti, sıkışabilirlik, sand, sand? clay mixture, fluids, shape, size, shear strength, compression
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, farklı boşluk sıvıları ile doygun halde hazırlanmış farklı şekil ve büyüklükteki temiz kum, ve kum-kil karışımları üzerinde yapılmış bir deneysel çalışma sunulmaktadır. Çalışmada, hem kum tanelerinin şekil ve büyüklükleri, ve hem de boşluk sıvısı olarak kullanılan farklı akmazlığa sahip sıvıların mukavemet ve sıkışabilirlik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Farklı oranlarda hazırlanmış kum- kil karışımlarının kesme mukavemeti ve sıkışabilirlik özellikleri de incelenmiştir. Çalışmada, başlıca iki deneysel çalışma yapılmıştır. Direk kesme kutusu deneylerinde yapılan çalışmalarda, gevşek halde hazırlanan farklı büyüklük ve şekildeki kum örnekleri su, petrol ya da benzin ile doygun hale getirildikten sonra test edilmiştir. Bu deneyler sonunda, kullanılan sıvının akmazlığı arttıkça ulaşılan kesme mukavemeti değerlerinin arttığı gözlemlenmiştir. Kum danelerinin büyüklüğün sonuçları üzerinde etkili olduğu, köşeli olmalarının ise içsel sürtünme açısı değerlerini artırdığı tespit edilmiştir. Temiz kum, ve farklı orandaki kum- kil karışımları üzerinde ödometre deneyleri de yapılmıştır. Kil oranları %5 ile %30 arasında değişirken, karışımlar deneye tabi tutulmadan önce su, petrol ya da benzin ile doygun hale getirilmişlerdir. Bir sıvının akmazlığının sıkışabilirlik özelliğini etkilediği ve kil oranının ise bunu artırdığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents an extensive series of experimental works conducted on different shape and size of sand saturated with different viscose pore fluids. It is aimed to investigate the effects of shape, size of sand particles, as well as the effects of different chemical viscose pore fluids on the strength properties of sand. On the other hand sand- clay mixtures were experimentally tested to evaluate the effects of clay content in various mix ratios on shear strength and compression behavior of the soils. In the study, two series of experiments have been performed. Direct shear box tests were performed on various grain sizes of angular and rounded sand in a loose state, saturated with water, petrol or gasoline. It was found that shear strength of the sands decrease as the viscosity of fluids increase. From the experimental investigations on the effects of both shape and size of the sands, it was found that an increase in angularity of sand grains causes an increase in peak friction angle, and that the particle size was found to be effective on the stress?strain relationships. Oedometer testing machine were performed on samples of clean sand, and sand homogeneously mixed with clay at different mix ratios of 5% up to 30%. The samples tested were saturated with water, petrol or gasoline. It was found that the compression behavior of mixed soils was increased with increasing clay content.