Engellilere yönelik eğitim yapılarının tasarım prensipleri ve örnekler üzerinde incelenmesi
Design principles of educational structures for disabled and analysis of case studies
- Tez No: 318559
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Özel Eğitim, Engelli Sorunları, Eğitim Yapılarının Tasarım Prensipleri, Mekansal Düzenlemeler, Disabled, Special Education, Disabled Problems, Design Principles of Educational Structures, Space Organizations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Engelliler, bulundukları çoğu mekanda ihtiyaçları doğrultusunda birtakım sorunlarla karşılaşmakta ve bu sorunlar onların yaşamını bir kat daha zor kılmaktadır. Bunun sebebi mekanlar tasarlanırken standart insanın baz alınmış olmasıdır. Fakat bu mekanların en önemlilerinden biri olan eğitim yapıları, onların gün içinde en fazla zaman harcadıkları yerlerdir. Dolayısıyla engellilere yönelik tasarlanan eğitim yapıları, onların ihtiyaçlarını bilfiil karşılayacak nitelikte olmalıdır. Eğitim engelsiz bir birey için ne kadar önem taşıyorsa engelli bir birey için de o kadar önem taşır.Çocuk, toplumda kendini ifade edemeyen en önemli kesimdir. Engellilerin çoğu zaman görmezden gelindiği toplumumuzda, siyasi tartışmalarda da yer alarak toplumda yer açan engelliler, hala günümüzde en gerilerden gelmektedir. Her ne kadar belirli yasalar ve yönetmeliklerle koruma altına alınmış gibi görünseler de gelişmiş ülkelerde bile çevresel kararlarda yeterince temsil edilememektedir. Evrensel veya ulusal yasalarla koruma altında gibi görünen çocukların çevresinin güvenli, huzurlu, eğitici ve iyi birey olmasını destekleyici özellikleri barındırması gerekmektedir. Dolayısıyla da bulunduğumuz toplumda engellilerin eğitim mekanları hayata geçirilirken, engelli standartları göz önünde bulundurularak, tasarım prensipleri uygulanmalıdır.Bu çalışmada, eğitim yapılarına yönelik tasarım prensipleri ve engellilerin sorunları doğrultusunda yapılması gereken mimari düzenlemeler anlatılmıştır. Ayrıca Dünya'dan ve Türkiye'den de örnekler ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Disabled people face problems in most of the spaces which to meet their challenges in so with disabilities and these problems their lives become more difficult. The reason for this problem is that the design of the space is based on the standards of normal people. However in usual life education places are one of the most important structures where the disabled spend the most of time. Therefore, design of the educational spaces must be able to meet their needs and challenges. For disabled people education from the point of an individual is as important as normal people.Children who can not express himself can be considered the most important segment of society. Although disabled people, who are ignored in our society most of the time, have managed to take some place through political debates, still they follow behind the society. Even if they appear to be under the protection of specific laws and regulations, they can not be adequately represented even in developed countries in respect to environmental decisions. The children, who appear to be under the protection of the national or universal laws, should be able to have environmental spaces that must have not only safe and peaceful but also educational and good supportive properties where the individual is included. Therefore, while implementing educational places in the current society, design principles should be applied that takes account of the disability standards.In this study, education-oriented design principles and architectural arrangements in accordance with problems of disabled people are described. In addition, samples from the world and Turkey are investigated and examined.