Mesane kanserinde glutatyon-S-transferaz M1 ve T1 polimorfizmlerinin rolü
The role of glutathione-S-transferase M1 and T1 polymorphisms in bladder carcinoma
  1. Tez No: 318560
  2. Yazar: DİDEM YÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAGEHAN ERSOY TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: GSTM1, GSTT1, polimorfizm, mesane kanseri, multipleks, GSTM1, GSTT1, polymorphism, bladder cancer, multiplex PCR
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Mesane kanseri, dünya genelinde erkeklerde dördüncü, kadınlarda sekizinci en sık görülen kanser türüdür. Epidemiyolojik çalışmalarda sigara tüketimi, meslek sebebi ile maruz kalınan endüstriyel maddeler, genetik faktörler ile çevre arasındaki etkileşimlerin mesane kanseri oluşumu için farklı seviyelerde yatkınlık oluşturduğu görülmektedir. Metabolizmada gerçekleşen reaksiyonlar sonucu meydana gelen endojenlerin ve toksik ksenobiyotiklerin detoksifikasyonunda Glutatyon-S-transferazların (GST) önemli rolleri vardır. Bu enzimler hidrofobik ve elektrofilik özelliklerdeki toksik ksenobiyotiklerle karşılaştıklarında glutatyonla bu bileşikler arasındaki konjugasyon reaksiyonunu katalizleyerek bu bileşiklerin suda çözünür hale gelmesini ve organizmadan atılmasını sağlarlar.Bu tez çalışması çerçevesinde Türk mesane kanseri hastalarında GSTM1ve GSTT1 gen polimorfizmlerinin hastalıkla ilişkisi, cinsiyet, yaş ve sigara tüketimi gibi çevresel faktörler ile birlikte araştırılmıştır. Bu amaçla, mesane kanseri tanısı almış 197 hasta ve kanser öyküsü olmayan 164 bireyde multipleks PCR yöntemi ile GSTM1 ve GSTT1 polimorfizmleri belirlenmiş ve mesane kanserine yatkınlıktaki rolleri incelenmiştir. İstatistiksel değerlendirme sonucunda, incelenen populasyonunda GSTM1 null genotipinin mesane kanseri riskini 1,6 kat artırdığı, GSTT1 null genotipinin ise hastalıkla ilişkisi olmadığı saptanmıştır. Buna ek olarak, sigara içiminin mesane kanseri riskini 5,1 kat; erkek olmanın ise 5,7 kat artıran faktörler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bladder carcinoma is the fourth most frequent cancer type in males and the eighth in females throughout the world. According to epidemiological studies, industrial materials exposed due to profession, interactions between genetic factors and the environment cause various levels of susceptibility to the bladder carcinoma. Glutathione-S-transferences (GST) have important roles in detoxification of endogens and toxic xenobiotics formed as a result of the reactions in the metabolism. When these enzymes come across with the toxic hydrophobic and electrophilic xenobiotics, they catalyze the conjugation reaction between these compounds and glutathione, thus enable the compounds to be soluble in water and disposed from the organism.Within the scope of this this study, the relationship between GSTM1 and GSTT1 gene polymorphisms and the disease along with the factors such as sex, age and smoking in Turkish patients with bladder carcinoma has been investigated. For this purpose, GSTM1 and GSTT1 polymorphisms are analyzed with multiplex PCR in 197 patients diagnosed with bladder carcinoma and in 164 people without cancer history; and the roles of the polymorphisms in susceptibility to the bladder cancer are investigated. As a result of statistical evaluation, it is found that GSTM1 null genotype increases the risk of bladder carcinoma 1,6 times; and GSTT1 null genotype is not associated with the bladder cancer in the study population. Additionally, smoking is found to increase the risk of bladder carcinoma 5,1 times; and being male is also a factor increasing the risk of bladder carcinoma 5,7 times.