Kimyasal seyreltme, bilezik alma, budama ve potasyum uygulamalarının star ruby altıntop çeşidinde meyve iriliği üzerine etkileri
Effects of chemical thinning, girdling, prunning and potassium treatments on the fruit size of star ruby grapefruit cultivar
  1. Tez No: 318695
  2. Yazar: SALİH KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YEŞİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Star Ruby, 6-TPA, 4-DP, Potasyum, Bilezik Alma, Star Ruby, 6-TPA, 4-DP, Potassium, Girdling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada meyve irilik problemi görülen, turunç üzerine aşılı 20 yaşlı Star Ruby altıntop çeşidinde sentetik oksin, bilezik alma, budama, yapraktan potasyum uygulaması ve bu uygulamaların değişik kombinasyonlarından oluşan toplam 10 uygulamanın meyve verim, irilik, pazarlanabilir meyve miktarı ile meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü araştırma ve üretim parselinde, turunç anacı üzerine aşılı 8 x 8 m olacak şekilde dikilmiş Star Ruby altıntop çeşidinde yapılmıştır.Çalışmada ağaç başına düşen meyve miktarı bakımından en yüksek değerlerin Maxim (3,5,6-TPA), Citrimax (2,4-DP) ve ÇB (Çift Bilezik alma) uygulamalarında olduğu saptanmıştır (sırasıyla 605.33 kg, 601.83 kg ve 589 kg). Üretici ve ihracatçıyı doğrudan ilgilendiren en önemli faktör olarak kabul edilen pazarlanabilir meyve miktarı itibariyle öne çıkan uygulamalar ise Elle Budama (221.65 kg), Maxim (205.81 kg) ve Potasyum (190.74 kg) uygulamaları olmuştur. En düşük pazarlanabilir meyve verim miktarı ise 43.31 kg/ağaç ile kontrol örneklerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of synthetic auxin, girdling, prunning, foliar potassium application and different combinations of these treatments on fruit yiled, fruit size, marketable fruit quantity and fruit quality of 20 years aged Star Ruby grapefruit cultivar which has fruit size issue. The study was conducted at the research and experimental orchard of Cukurova Unversity, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture and Star Ruby grapefruit cultivar grafted on sour orange and planted 8 x 8 m was used as plant material.The highest values in terms of fruit yield were determined in Maxim (3,5,6-TPA), Citrimax (2,4-DP) and DG (doube girdling) treatments (605.33, 601.83 and 589 kg, respectively). In terms of the amount of marketable fruit, regarded as the most important factor directly related to both producers and exporters, hand prunning (221.65 kg), Maxim (205.81 kg) and foliar potassium application (190.74 kg) were the most prominent treatments. The lowest amount of marketable fruit was determined in control treatment.