Serbest Lie cebirlerinin bazları
Basis of free Lie algebras
- Tez No: 318694
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİME EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Free Lie algebras, Linear basis, Right normed basis, Lyndon- Shirshov words
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı Chibrikov'un (2006), serbest Lie cebirlerinin sağ normlu bazları ile ilgili çalışmasını inceleyerek bazların yapısını araştırmaktır. Bu çalışmada bir serbest Lie cebirinin sağ normlu kelimelerden oluşan bir bazı incelenmiş ve 1?p?t için a_(i_p ) ler serbest üreteçler olmak üzere [a_(i_1 )[a_(i_2 )[?[a_(i_(t-1) ) a_(i_t )]?]]] formundaki tüm kelimelerin kümesinin bir baz olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to investigate the structure of the bases by examining Chibrikov?s (2006) study about the right normed basis for free Lie algebras. In this work, a basis of a free Lie algebra that consists of right normed words is examined and a set of all words in the form [a_(i_1 )[a_(i_2 )[?[a_(i_(t-1) ) a_(i_t )]?]]] is shown to be a base where a_(i_p ) are free generators for 1?p?t.