Sulu çözeltiden metilen mavisinin kaolinite ile uzaklaştırılması
Removal of methylene blue from aqueous solution by kaolinite
- Tez No: 318718
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kaolin, Adsorpsiyon, Boya, Metilen Mavisi, Kaolinite, Adsorption, Paint, Methylene Blue
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Kaolin ile metilen mavisi adsorpsiyonu üzerine pH, başlangıç boya konsantrasyonu, sıcaklık, tanecik boyutu ve denge temas süresi gibi etkiler incelendi.Veriler Lagergren, Ho-Mckay, Weber-Morris kinetik modellerine ve Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygulandı. Adsorpsiyon kinetiğinin Ho-Mckay'a uyduğu, adsorpsiyon izotermlerinin Langmuire uyduğu bulunmuştur. Ayrıca Kaolin ile metilen mavisi adsorpsiyonu için farklı sıcaklıklarda elde edilen izoterm veriler termodinamik denklemlere uygulandı ve termodinamik parametreler (?G, ?H ve ?S) belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of pH, initial dye concentration, temprature, granüle size and equilibrium contact time on the adsorption of methylene blue by Kaolinite were investigated.The data were applied to Lagergren, Ho-McKay, Weber-Morris kinetic models and Langmuire and Freundlich adsorption isoterms. It was found out that the adsorption kinetic is fitted to Ho-McKay and adsorption isoterms are fitted to Langmuire. In addition, isothermal data obtained at different temperatures for the adsorption of methylene blue Kaolinite were applied to thermodynamical equations, and thermodynamical parametres (DG, DH and DS) were determined.