Albümin içeren H2O/D2O karışımlarında NMR T1 ve T2 durulma zamanları üzerine radyasyon dampingin etkisi
Radiation damping effects on NMR T1 and T2 relaxation time H2O/D2O mixtures which contents albumin
- Tez No: 318743
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon Damping, NMR T1 ve T2, Radiation Damping, NMR T1 and T2
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın ilk kısımda saf D2O ve çeşitli oranlarda H2O içeren H2O/ D2O karışımlarının proton NMR incelemesi yapıldı. Artan bekleme zamanlarına karşılık elde edilen İnversion Recovery (IR) ve Spin-Echo (SE) sinyal katarları üzerine radyasyon damping (RD)'in etkisi incelendi. RD' nin, söz konusu katarlardan elde edilen IR-T1 ve SE-T2 eğrilerine olan etkileri de araştırıldı. Saf D2O'nun IR-FID ve SE katarlarının ve IR-T1 ile SE-T2 eğrilerinin, RD'den etkilenmediği gözlemlendi.Bu çalışmanın ikinci kısmında 0.1ml H2O/0.90ml D2O ile 0.15ml H2O/0.85ml D2O karışımlarına artan oranlarda albümin eklendi. Artan albüminin, bu çözeltilerden elde edilen IR-FID ve SE sinyal katarlarını, yeniden eksponansiyel değişime doğru götürdüğü gözlendi. IR-T1 ve SE-T2 eğrilerinin, çözeltideki albümin oranı artıkça tekrar eksponansiyel fitine uygun hale geldiği belirlendi.Bu çalışmanın verilerine göre, bir çözeltide artan H2O oranı RD' yi artırırken, o çözeltideki artan albümin miktarı RD' yi azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first part of this study pure D2O and variety of H2O / D2O mixtures was examined by proton NMR. The radiation damping (RD) effects on the inversion recovery IR-FID and Spin-Echo (SE) signal sets, and also on the IR-T1 and SE-T2 curves were examined versus increasing delay times. İt was concluded that either the IR-FID and SE signal sets or IR-T1 and SE-T2 curves of pure D2O were not effected by the radiation damping.At the second stage increasing amounts of albumin rate were added to the mixtures of 0.1ml H2O/0.90ml D2O and 0.15ml H2O/0.85ml D2O. The albumin removed RD from solutions , and provived single exponential fit for IR-T1 and SE-T2 .It was concluded that increasing H2O rates in the solutions increases the RD effect , but increasing albumin rates decreases the RD effects.