Inclusivity of public space: Changing inclusivity of an urban park, Gençlik Parkı, Ankara
Kamusal mekanların toplumsal dahil ediciliği: Kentsel bir parkın değişen toplumsal dahil ediciliği, Gençlik Parkı, Ankara
  1. Tez No: 318961
  2. Yazar: NİHAN OYA MEMLÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE AKKAR ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal mekan, açık kamusal alan, kentsel park, toplumsal dahil edicilik, erişilebilirlik, Public space, open public space, urban park, inclusivity, access
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Kamusal açık alanlar, kentsel mekanın temel unsurlarıdır. Açık kamusal alanların kalitesi, kentsel yaşam kalitesini önemli düzeyde artırır. Tüm vazgeçilemez önemlerine rağmen, çağdaş kentlerin kamusal mekanlarının `dahil ediciliği', öncelikle neoliberal politikalar, küreselleşme ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler tarafından tehdit altındadır. Ayrıca, kamusal mekan sunum ve yönetim politikaları, kamusal mekanların `dahil edicilikleri'ni azaltarak, herkesi kucaklayan mekanlar olmak yerine dışlayıcı mekanlar haline getirmektedir. Kamusal alanlar, artık, herkesin aynı potada eridiği, herkesin dahil edildiği alanlar olmaktan çıkmıştır. Dışlayıcı tasarım ve yönetim politikaları nedeniyle dışlanma alanları haline gelmiştir. Bu araştırma, kamusal alanların dahil ediciliği kavramını incelemeyi ve bu kavramı belirleyen özellikleri tanımlamayı amaçlamaktadır. Türkiye'nin en büyük kentsel parklarından biri ve Cumhuriyet rejiminin en önemli açık kamusal alanlarından biri olan Ankara'daki Gençlik Parkı'na odaklanmaktadır. Bu parkın değişen dahil ediciliğini kuruluşundan bugüne kadar dört ana tarihi dönem altında dört farklı `erişebilirlik' türüne (fiziksel erişilebilirlik, sosyal erişebilirlik, aktivitelere ve tartışmalara erişebilirlik, bilgiye erişebilirlik) bağlı olarak incelemektedir. Araştırma bulgularına dayanarak, bu çalışma Gençlik Parkı'nın dahil ediciliğini artırıcı faktörleri ve kentsel tasarım stratejilerini tartışmaktadır. Aynı zamanda, hem Ankara kent merkezindeki hem de Türkiye kentlerindeki kamusal mekanların dahil ediciliğini geliştirmeye yönelik daha genel öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public spaces are the fundamental elements of urban space. Their quality significantly enhances the quality of urban life. Despite their inevitable significance, the `inclusivity? of public spaces has been threatened, especially in contemporary cities, primarily by the neoliberal policies, globalization and the recent advances in communication technologies. Besides, the declining `inclusivity? of public spaces is also resulted from the provision and management policies, leading to exclusive places, rather than creating inclusive spaces for all. Public spaces are no longer inclusive spaces, melting pots of the urban arena. They are rather spaces of exclusion due to exclusionary design and management policies. This research aims to examine the notion of `inclusivity? of public spaces and to identify the attributes, which describe this notion. It focuses on Gençlik Parkı in Ankara ? one of the biggest urban parks in Turkey and one of the most important open public spaces of the Republican regime. It examines the changing `inclusivity? of this urban park from its construction to nowadays under four historic periods regarding four types of `access?: physical access, social access, access to activities and discussions, and access to information. Based on the findings, it discusses the factors and urban design strategies for the improvement of the `inclusivity? of Gençlik Parkı. It also makes more general recommendations for the enhancement of the `inclusivity? of public spaces in the city center of Ankara and other Turkish cities.