Yüzme egzersizi yaptırılan farelere alfa-lipiok asit uygulamsının lipid peroksidasyon, kretin kinaz ve laktat düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigations of the alpha-lipoic acid administration on lipid peroxidation, creatin kinase and lactate levels of mice exposed to swimming exercise
- Tez No: 318976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Veteriner Hekimliği, Physiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alfa lipoik asit, Fare, Kas, Oksidatif stres, Yüzme egzersizi, Alpha lipoic acid, Mouse, Muscle, Oxidative stress, Swimming exercise
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yüzme Egzersizi Yaptırılan Farelere Alfa-Lipoik Asit Uygulamasının Lipid Peroksidasyon, Kreatin Kinaz ve Laktat Düzeyleri Üzerine Etkisinin İncelenmesiAmaç. Bu çalışmada, yüzme egzersizi yaptırılan farelere alfa-lipoik asit (ALA) uygulamasının lipid peroksidasyon, kreatin kinaz ve laktat düzeyleri üzerine etkisi incelendi.Materyal ve Metot. Bu çalışmada yaklaşık 20-25 gr ağırlığında, 30 adet yetişkin Swiss albino cinsi dişi fare kullanıldı. Fareler her grupta 10 adet olmak üzere Kontrol, ALA-50 ve ALA-100 şeklinde toplam 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki farelere 10 gün boyunca intraperitoneal (i.p.) izotonik serum uygulandı. Alfa lipoik asit uygulanacak ALA-50 ve ALA-100 gruplarında ise farelere 10 gün boyunca i.p. yol ile sırasıyla 50 mg/kg ve 100 mg/kg konsantrasyonlarda alfa lipoik asit uygulandı. Onuncu günün sonunda bütün gruplardaki fareler yüzme havuzlarına bireysel olarak alındı ve burada yüzme testine maruz bırakıldı. Yüzme sonrası farelerin kas ve kan dokuları alınıp biyokimyasal olarak incelendi.Bulgular. Yapılan değerlendirmeler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ALA uygulanan farelerin, yüzme süresi, GSH, GSH-Px ve SOD değerlerinde artma, CK, LDH ve MDA düzeylerinde azalma olduğu görüldü.Sonuç. Sonuç olarak akut yüzme egzersizi yaptırılan farelerin kas ve kan dokularındaki hasarın varlığı biyokimyasal olarak tespit edilmiştir. Alfa lipoik asit uygulaması ile yorucu yüzme egzersizinin oluşturduğu oksidatif stres ve kas yorgunluğunun geciktirilmesinde etkili olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigations of the alpha-lipoic acid administration on lipid peroxidation, creatin kinase and lactate levels of mice exposed to swimming exercise.Aim. In this study, the effect of alpha-lipoic acid (ALA) on the lipid peroxidation, kreatin kinase and lactate levels in mice exposed to swimming exercise was examined.Material and Method. In this study 30 adult female Swiss albino mice weighing approximately 20-25 g.were used.The mice were divided into three groups as Control, ALA-50 mg/kg and ALA-100 mg/kg, each consisting of 10. The mice in control group received intraperitoneal (i.p) isotonic serum throughout 10 days. The other two groups (ALA-50 and ALA-100 groups) were given 50 mg/kg and 100 mg/kg concentrated alpha lipoic acid, i.p. At the end of the 10th day, the mice in all groups were individually taken into the swimming pools and subjected to swimming test.Results. When the results were compared with the control group, there was an increase at the swimming period, GSH, GSH-Px and SOD values, and a decrease at the levels of CK, LDH and MDA.Conclusion. As a result, the presence of the damage in muscle and blood tissues of the mice performed acute swimming exercise was biochemically detected. We believe that it will be possible to be able to delay oxidative stress and muscle tiredness caused by strenuous swimming exercise by the administration of alpha lipoic acid.