12-14 yaş grubu karate sporu ile uğraşan bayan sporcular ile aynı yaş grubu sedanter bayan öğrencilerin bazı fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması
12-14 age group in the same lady who practises the sport of karate athletes age group comparison of the physical properties of some sedentary women students
  1. Tez No: 319018
  2. Yazar: FUNDA KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Karate, gelişim, yaş, antropometri, karşılaştırma
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Karate, vücudumuzun tüm sistemlerini en iyi şekilde çalıştırarak fiziksel gelişime etki edebilecek bir spor dalıdır. Bu araştırmamızda, karate sporu yapan ve spor yapmayan 12-14 yaş grubu bayanların, vücutlarında meydana gelen fiziksel değişimler tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu amaçla İstanbul'da karate sporu ile uğraşan ve sedanter olan 12-14 yaş grubu bayanlara, velilerinden alınan izinle antropometrik ölçümler yapıldı. Bu ölçüm verilerinin analizleri, SPSS istatistik paket programında yapılarak, iki grup arasındaki farklılıklar bulundu. Gruplar arasındaki anlamlılıklar (P < 0.05) değerlendirildi.Sonuç olarak, 12-14 yaş grubu bu sporu yapan bayanlarda bazı ölçümlerde bazı bölgelerde anlamlı farklılıklar olduğu, bazı ölçüm sonuçlarında da hiçbir farkın olmadığı belirlendi. Dolayısıyla bu sporu yapmak vücuda fiziksel olarak bir takım şeyler kazandırabilir. Örneğin hareket genişliği açısından düşündüğümüzde esneklik önemlidir. Bu sporu yaparak vücudumuzun bu özelliğini arttırabiliriz.
Özet (Çeviri)
Comparison of some physical properties of 12-14 age group dealing with karate sports female athletes with the same age group sedantary female students.Karate is a sports branch which can effect physical development by prompting all systems of our body.İn this study , Physical changes in 12-14 age group Women making karate sport and sedentary will be tried to determine.For this purpose, in İstanbul anthropometric measurements have been taken from 12-14 age group females dealing with karate sport and sedentary with their parents? permission.the analysis of this measurement data have been performed using spss statistical package program and differences between 2 groups have been found.As a result it is concluded that in some regions and in some measurements there are significant differences 12-14 age group women making this sport;and there is no differences in the results of some measurements.Therefore making this sport can bring physically some things to body.for example flexibility is important in terms of range of motion.by making this sport we can improve this feature of our body.Keywords : Karate ,evolution, age , anthropometry, comparison.