Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 2008-2011 yılları arası hastane kaynaklı enfeksiyon etkenleri ve antimikrobiyal direnç değişimleri
- Tez No: 319065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UÇMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nosocomial infection, antimikrobiyal direnç, Escherichia coli, Enterococcus spp, VRE, MRSA, MRKNS, Klebsiella spp, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Nosocomial infection, antimicrobial resistance, Escherichia coli, Enterococcus spp, VRE, MRSA, MRCNS, Klebsiella spp, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETGeni? spektrumlu antimikrobiyal ilaçların yaygın olarak kullanılması sonucunda dirençli patojenlerle olu?an hastane enfeksiyonları giderek artmaktadır. Antibiyotik direnç paterni yıllar içinde deği?im göstermektedir. Direncin nedeni kullanılan ilaçlar, mikroorganizmalar arası direnç transferleri vb. sayılabilir. Hastane enfeksiyonları (HE) günümüzde çok önemli morbidite ve mortalite nedeni olup tedavi maliyeti ve yatı? sürelerinde önemli artıslara neden olmaktadır (1). Maliyeti ve mortalitesi yüksek olmasına rağmen önlenebilir enfeksiyonlar olan HE son yıllarda giderek önem kazanmaktadır (2, 3). Ara?tırmamızda 1 Ocak 2008-31 Aralık 2011 tarihleri arası Kahramanmara? Sütçü ?mam Üniversitesi Ara?tırma ve Uygulama Hastanesinde hastane enfeksiyonu olarak Ulusal Hastane Enfeksiyonları Sürveyans Ağı (UHESA) sistemine kaydı yapılan hastane enfeksiyonlarının hastanemize ait 4 yıllık sürveyans sonuçlarına göre enfeksiyon etkenlerinin antimikrobiyal direnç deği?imi ara?tırılmı?tır. Ara?tırma sonucunda; aktif sürveyansı yapılan MRKNS, MRSA, ESBL pozitif Escherichia coli ve Klebsiella spp, VRE, karbapenem dirençli Pseudomonas aeruginosa spp, karbapenem dirençli Acinetobacter baumannii spp ve penisiline dirençli pnömokok (PRP) su?ları incelendi. Ara?tırma sonucunda; 2008 yılında %0 olan karbapenem direnci 2011 yılında %15,96?ya, ESBL direnci; 2008 yılında %47,06?dan 2011 yılında %85,71?e, VRE oranı; 2008, 2009, ve 2010 yılında t%0 iken, 2011 yılında %46,67?ye, Metisilin resistan koagülaz negatif stafilokok oranı (MRKNS); 2008 yılında %0, iken 2011 yılında %85,71 olarak ve MRSA direncinin de benzer olabileceği dü?ünülmü?tür.4 yıllık gözlenen ortalama direnç MRSA da %33,92 ve MRKNS de %57,96, ESBL direnci %69,2 VRE direnci %11, karbapenem direnci %15,96 olarak bulunmu?tur. PRP direnci saptanmamı?tır. Sonuç olarak geni? spektrumlu antimikrobiyallerin yoğun bakımlar ba?ta olmak üzere sık olarak kullanılması 4 yıllık retrospektif sürveyans sonuçlarında olduğu gibi her yıl artan direnç sorunu olarak kar?ımıza çıkmı?tır. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi için enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması, geni? spektrumlu antibiyotik kullanımının azaltılması, anitmikrobiyal direncin azaltılması için tüm servislerin enfeksiyon hastalıkları ile koordinasyon içinde çalı?ması gerekir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYBroad spectrum of antimicrobial-resistant pathogens and nosocomial infections are increase as a result of using widespread drugs. Antibiotic resistance patterns have changed over the years. The reasons of resistance are using drugs, resistance transfers between microorganisms etc. Nosocomial infections (NI) is an important cause of morbidity and mortality. Also it causes significant increases in the cost of treatment. Despite the high cost and mortality, it is preventeable and becoming increasingly important in recent years. In this study, between 1 January 2008-31 December 2011, nosocomial infections resistance change factors, which is registered in the National Nosocomial Infections Surveillance Network (UHESA), were investigated according to the results of the four-year surveillance nosocomial infections in Kahramanmaras Sutcu Imam University Hospital. At the end of the research, MRCNS, MRSA, ESBL-positive Escherichia coli and Klebsiella spp, VRE, Carbapenem-Resistant Pseudomonas Aeruginosa spp and Acinetobacter baumanni, penicillin-resistant pneumococcal (PRP) strains were examined. I n 2008, carbapenem resistance was 0% and in 2011 it was 15,96%. ESBL resistance strains in 2008 was 47,06% and in 2011 it was 85,71%. While prevalance of VRE in 2008, 2009, and 2010 was 0% ,in 2011 it was 46,67%. Prevalance of methicillin-resistant coagulase-negative staphylococci (MRCNS) was%0 in 2008 and in 2011 it was detected as 85,71%. MRSA resistance is considered like MRKNS. 4-year average of resistance has been detected as MRSA (33.92%) , MRCNS (57.96%), ESBL(69.2%) , VRE (11%) , carbapenem ( 15.96%). PRP resistance has not been detected. IXAs a result; considering study of a 4-year retrospective surveillance has demostrated that widespread using of broad-spectrum antimicrobials in especially intensive care units, cause increasing resistance problem. Implementation of infection control measures, reducing the use of broad-spectrum antibiotics and working all the service in coordination with infectious diseases are necessary to prevent nosocomial infections .