Superıor mezenterik arter oklüzyonu oluşturulan ratlarda Milrinonun iskemi reperfüzyon hasarına koruyucu etkisi
The protective effect of milrinone on ischemia reperfusion injury on rats that have ligated superior mesenteric artery
  1. Tez No: 319108
  2. Yazar: BARTU BADAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARIK ÇAĞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenter İskemi, Milrinon, Reperfüzyon, İskemi, İskemik Hasar, Mesenteric İschemia, Milrinone, Reperfusion İschemia, İschemic İnjury
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada amaç; mezenter iskemi oluşturulmuş ratlardamilrinonun iskemi reperfüzyon hasarına koruyucu etkisini araştırmaktı. Çalışmadacinsiyet farkı gözetilmeksizin 200-250 gram ağırlığındaki 40 adet Sprague-Dawleytürü fareler kullanıldı. Deney hayvanları dört gruba ayrıldı. Grup 1'de (kontrolgrubu) SMA izole edilerek ortaya konuldu ancak bağlanmadı. Grup 2'de (intestinaliskemi/reperfüzyon grubu-sham) SMA izole edilerek aortadan çıktığı yerin hemendistalinden bağlandı, grup 3'te (intestinal iskemi/R+Dopamin grubu) ise, SMAnazikçe izole edildi ve aortadan çıktığı yerin hemen distalinden 60 dakika boyuncaatravmatik mikrovasküler pensler kullanılarak klampe edildi. Grup 4'te(İ/R+Milrinon) ise SMA izole edildikten sonra yine grup 3'le aynı şekil ve süredeolmak üzere klampe edildi. Grup 3 ratlarda reperfüzyonun başlatılmasından 120dakika sonra Dopamin 1,5mcg/kg i.p. olarak enjekte edildi, grup 4 farelere ise 120dakikalık reperfüzyon sonrası 0,05mg/kg Milrinon (Primacor) i.p. olarak uygulandı.İskemi/reperfüzyona bağlı intestinal hasarı araştırmak üzere ince barsak veçekumdan doku örnekleri elde edildi. Sonuç olarak Kontrol grubuna ait deneyhayvanlarının bağırsaklarında normal morfolojiye sahip bağırsak mukoza yapısıgözlendi. Çalışmamızda milrinon kullanılan deneklerde hücresel hasar sham-iskemigrubuna göre azalmış bulunmakla beraber, iskemi-dopamin grubuna göre artmışolarak bulunmuştur. Altın standart tedavinin bulunmadığı iskemi reperfüzyonhasarında birçok ajan değişen süre ve dozlarda araştırılmaya devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study the aim was to determine the protective effect ofmilrinon on rats that have mesenteric ischemia. İn study 40 Sprague-Dawley rats ofeither sex, weighing between 200 and 250 gr. are used. The animals are randomlyassigned to the four groups. In group 1 (control group); SMA isolated but not ligated,in group 2 (sham); SMA isolated and ligated from the distal of seperating aort. İngroup 3 (İ/R+ dopamin); SMA isolated and ligated from the distal of seperating aortfor 60 minutes. İn group 4 (İ/R+ milrinone); SMA isolated and ligated as group 3. İngroup 3 Dopamin 1,5mcg/kg i.p.injected after 120 minutes. İn group 4 Milrinon(Primacor) 0,05mg/kg i.p. injected after 120 minutes. To determine the intestinaldamage depending ischemia and reperfusion the samples are taken from intestin andcaecum. As the result normal histopathological mucosal structures are seen in controlgroup. İn our study cell injury was decreased in rats that used milrinon according tothe sham group, but cell injury was increased according to the dopamin group. Manyagents must be performed in several doses and times in ischemia-reperfusion injurythat has no gold standart therapy.