Primer açık açılı glokomda kısa dalga boylu perimetri (SWAP) ve heidelberg retina tomografi (HRT III) glokom modülü sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of data of short -wavelenght automated perimetry (SWAP) and heildelberg retina tomography (HRT III) glaucoma module in primary open angel glaucoma
  1. Tez No: 319212
  2. Yazar: ABDULGAFUR BATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Açık açılı glokom, Heidelberg Retina Tomografisi, Optik sinir başı, Humphrey bilgisayarlı görme alanı, SWAP test stratejisi, Open angle glaucoma, Heidelberg Retina Tomography, optic nerve head Humprey computerized perimetry, SWAP test strategy
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızın amacı, primer açık açılı glokom olguları ile sağlıklı olguları ayırt etmede ve glokomlu olguların progresyon takibinde istatistiksel olarak anlamlı Heidelberg Retina Tomografisi III glokom modülü stereometrik parametrelerini ve bu parametrelerle bilgisayarlı görme alanı Kısa Dalga Boylu Perimetri (SWAP) test indeksleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Çalışmaya Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda primer açık açılı glokom tanısı ile takip edilmekte olan olgular ile rutin oftalmolojik muayeneleri sırasında optik sinir başı görünümü, göz içi basıncı yüksekliği nedeniyle primer açık açılı glokom şüpheli kabul edilen 90 olgu ve kontrol grubunu oluşturan sağlıklı 52 olgu dahil edildi. Olguların birer gözleri çalışma kapsamına alındı. PAAG' li olgular HAP (Hodapp, Anderson, Parrish) kriterlerine göre GA (Görme Alanı) parametreleri dikkate alınarak Grup I; Hafif GA kaybı olan olgular, Grup II; Orta düzeyde GA kaybı olan olgular, Grup III; Ağır GA kaybı olan olgular olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Grup 0; Kontrol grubu (Sağlıklı olgular) olarak belirlendi. Her gruba ait ortalama sapma ve pattern standart sapma değerleri ile, aynı olguların optik sinir başı değişiklikleri Heidelberg Retina Tomografisi III glokom modülü ile değerlendirilerek karşılaştırıldı. Heidelberg Retina Tomografisi III' de olgulara ait; çukurluk alanı, rim alanı, çukurluk hacmi, rim hacmi, çukurluk/disk alan oranı, lineer çukurluk/disk alan oranı ve çukurluk şekil ölçümü parametreleri incelendi. Çalışma sonucunda, primer açık açılı glokom olgularında optik sinir başı değişikliklerinin statik bilgisayarlı perimetrideki görme alanı defektlerinden daha önce oluştuğunu gözlemledik. Grup 0 ile grup 1 arasında; Heidelberg Retina Tomografisi III stereometrik parametrelerinden; rim alanı (p > 0.05), rim hacmi (p > 0.05) ve çukurluk/disk alan oranı (p > 0.05) hariç ve grup 2 ile grup 3 arasında rim hacmi (p > 0.05) hariç diğer tüm gruplar arasında bütün stereometrik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklar saptandı. Bilgisayarlı görme alanı ortalama sapma ve pattern standart sapma indeksleri yönünden, tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptandı (p < 0.05). Bilgisayarlı görme alanı ortalama sapma indeksiyle en anlamlı korelasyon gösteren Heidelberg Retina Tomografisi parametrelerini; çukurluk/disk alan oranı, çukurluk hacmi ve çukurluk şekil ölçümü olarak saptadık. Bilgisayarlı görme alanı pattern standart sapma indeksiyle en anlamlı korelasyon gösteren Heidelberg Retina Tomografisi III parametrelerini; rim alanı, çukurluk hacmi ve çukurluk şekil ölçümü olarak saptadık. Heidelberg Retina Tomografisi III stereometrik parametrelerinden rim hacmi ile bilgisayarlı görme alanı, ortalama sapma ve pattern standart sapma indekslerinin her ikisi arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark gözlemlemedik.Bilgisayarlı görme alanı, ortalama sapma ve pattern standart sapma indeksleriyle pek çok Heidelberg Retina Tomografisi parametresinin yüksek korelasyon göstermesi; bu parametrelerin fonksiyonel hasar ile paralellik gösterdiğini düşündürmektedir. Tüm bu bulgular, Bilgisayarlı Görme alanı ve Heidelberg Retina Tomografisi III verilerinin birlikte değerlendirilmesinin primer açık açılı glokomun erken tanı ve takibindekiönemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to search the relation between the statistically significant Heildelberg Retina Tomography III Glaucoma Module stereometric parameters and computerized automated perimetry Short-Wavelenght Automated Perimetry (SWAP) test indexes that discriminates Primary Open Angel Glaucoma cases from healty cases and follow-up of cases with glaucoma progression . To the study at the Harran University School of Medicine Ophthalmology Department 90 cases with the glaucoma diagnosis and suspicious glaucoma diagnosis according to encounter suspicious optic nerve head view with the intraocular pressure increase at the time of routine ophthalmologic examination and 52 healty cases (that are control group) were included. A eye of each patient was included in the Study. According to the criteria of the HAP (Hodapp, Anderson, Parrish) cases of PAAG were separated (Group I: Patients with mild loss of VF (Visual Field), Group II: Patients with moderate loss of VF and Group III: Patients with severe loss of VF) 3 subgroup. Group 0: Were determined as the Control Group (Healty cases). Mean deviation and pattern standart deviation values of each group and optic nerve head changes of all cases were compared by using the Heidelberg Retina Tomography III Glaucoma Module. At the Heidelberg Retina Tomography III Glaucoma Module; Cup area, rim area, cup volume, rim volume, cup/disc area ratio, lineer cup/disc area ratio and cup shape measure parameters were examined. The optik nerve head changes were appeared before perimetry defects that observed in this study. We observed statistically significant differences in all parameters between Group 0 and Group I except for rim area (p > 0.05), rim volume (p > 0.05) and cup/disc area ratio (p > 0.05) parameters. Between Group II and Group III we observed statistically significant differences in all parameters except for rim volume (p > 0.05). We observed statisticallysignificant differences in all parameters between the other groups. We determinated statistically significant differences in mean deviation and pattern standart deviation indexes of the perimetry between all group (p < 0.05). We determinated the Heidelberg Retina Tomography III glaucoma module parametersb which were the most correlated with the perimetry mean deviation indexes as cup/disc area ratio, cup volume and cup shape measurement. We determinated the Heidelberg Retina Tomography III glaucoma module parameters which were the most correlated with the perimetry pattern standart deviation indexes, as rim area, cup volume and cup shape measurement. We were not determinate statistically significant difference between the rim volume stereometric parameter of Heidelberg Retina Tomography III glaucoma module and mean deviation, pattern standart deviation perimetry indexes. There is high correlation between perimetry, mean deviation, pattern standart deviation indexes and a lot of Heidelberg Retina Tomography III glaucoma module parameters. So this result is making us thinking that there is a correlation between this parameters and functional damage. All this results shows that the assessment of the Computerized Visual Field and the Heidelberg Retina Tomography III datas are very important in early diagnosis and follow-up of Primary Open Angle Glaucoma.