Primer açık açılı glokomda oküler hemodinaminin renkli doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of ocular hemodinamics with color doppler ultrasonography in primary open-angle glaucoma
- Tez No: 491618
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, renkli Doppler ultrasonografi, oküler kan akımı, Primary open angle glaucoma, color Doppler imaging, ocular blood flow
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Primer açık açılı glokom (PAAG) tanısı ile izlenen 30 olguda orbital kan akımı değişikliklerini analiz etmek amacıyla oftalmik arter (OA), santral retinal arter (SRA) ve kısa posterior silier arter (PSA)'lerdeki kan akımı hızları ve rezistivite indeksleri renkli Doppler ultrasonografi (RDU) yöntemi ile ölçüldü ve bulgular kontrol grubu olarak seçilen 30 sağlıklı birey ile karşılaştırıldı. Hasta grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında SRA ve PSA maksimum sistolik hızlarında ve diastol sonu akım hızlarında anlamlı azalma izlenirken rezistivite indekslerinde artış izlendi. Ancak bu oküler hemodinamik değişikliklerin ne ifade ettiği henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, RDU glokomun etyopatogenezinin araştırılmasında, oküler vaskülaritenin değerlendirilmesinde faydalı bir noninvazif görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
In the present study 30 patiens with primary open angle glaucoma (POAG) and 30 age-matched healty volunteers were studied with dupplex and color Doppler ultrasound. The maximum systolic velocity, minimum diastolic velocity and resistivity index of ophthalmic artery (OA), central retinal artery (CRA) and short posterior ciliary artery (PCA) were determined. In the patient group, a statistically significant decrease was observed in the minimum diastolic velocity of the CRA and PCA, when compared with control group. A statistically significant increase was detected in the resistivity index of the CRA and PCA in the patients. The significance of these haemodynamic differences is not yet known. However, color Doppler ultrasound may be useful in the identification of mechanisms for studying the pathogenesis of glaucoma.