The conception of laicite of the Republican People's Party between 2002 and 2010
Cumhuriyet Halk Partisi'nin 2002 ve 2010 seneleri arasındaki laiklik anlayışı
  1. Tez No: 377807
  2. Yazar: AYŞEGÜL UYGUR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNEŞ AYATA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Laiklik, devletçilik, demokrasi, Cumhuriyet Halk Partisi, Batı modernitesi, Laicite, etatism, democracy, Republican People's Party, Western modernity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 340
Özet
Bu tez türban, imamlar/Đmam Hatip Okulları,Kuran Kursları, Diyanet Đsleri Baskanlığı ve Aleviler ve parti program ve tüzüğüne referansla 2002 ve 2010 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik kavramını analiz etmektedir.Laiklik nosyonunun hatlarını çizebilmek için bu tez Cumhuriyet Halk Partisi'nin kamusal ve özel kavramsallastırması üzerinde durur. Bu tez, CHP'yi laikliği kamusal ve özel alan ayrımı üzerinden okuduğu için elestirir. Bu tez, Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik anlayışının devletçilik ve demokrasi arasında salındığını ileri sürer. 2002 ve 2010 arasındaki dönemde Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik anlayışını bağlama oturtabilmek için bu tez, laikliğin ve İslami hareketin tarihsel yörüngesini sunar. Bu tez, Anayasa'ya Cumhuriyet Halk Partisi tarafından eklenmiş olan laiklik anlayışının Batı modernitesi ve Türk devlet geleneğinin bir sentezi olduğunu öne sürer. Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik anlayışına ilişkin devletçiliği ve demokrasi nosyonunun kapsamını göstermek için tezi dolayısıyla, Türk laiklik anlayışının emsalsiz doğasına yoğunlaşır. Tez, Cumhuryet Halk Partisi'nin laiklik anlayışının devleti dindar insanlardan öncelikli konumlandırdığı zaman devletçiliğe kayarken, dini baskıya karsı çıktığı durumlarda demokrasiye yaklaştığını ileri sürer.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the conception of laicite of the Republican People's Party between 2002 and 2010 with reference to the Republican People's Party's approach to veiling, imams/İmam Hatip Liseleri, Quran Courses, Diyanet Đsleri Baskanlığı and Alevis as well as the party programmes and regulations. To give the contours of its notion of laicite, the thesis dwells on the public and private conceptualization of the Republican People's Party. The thesis criticizes the Republican People's Party which reads laicism in terms of this dichotomy. The thesis argues that Republican People's Party's conception of laicite oscillates between etatism and democracy. To contextualize Republican People's Party's laicite in 2002-2010, the thesis presents the historical trajectory of laicite as well as the Islamic movement in Turkey. The study suggests Turkish laicite which was instilled to the Constitution by the Republican People's Party is the synthesis of Western modernity and Turkish state tradition. To demonstrate the extent of Republican People's Party's etatism and notion of democracy in relation to the principle of laicite, the thesis, therefore, focuses on this unique nature of Turkish laicite which is based on control. The thesis posits that Republican People's Party's laicite approaches democracy in cases it opposes religious oppression whereas it swings to etatism when it prioritizes state over individual rights of pious people.