Acil serviste atipik göğüs ağrısı tanısı almış hastalarda miyokard perfüzyon sintigrafisi ve eforlu EKG testinin etkinliği
Myocardial perfussion scintigraphy and effort ECG testing activity on the patients which have atypical chest pain diagnosis in emergency department
- Tez No: 319311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP KEKEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Atipik Göğüs Ağrısı, Egzersiz Stres Testi, Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi, Acil Servis, Acil servis-hastane, Egzersiz testi, Elektrokardiyografi, Göğüs ağrısı, Koroner hastalık, Manyetik rezonans spektroskopi, Miyokard enfarktüsü, Atypical Chest Pain, Exercise Stress Testing, Myocardial Perfüssion Scintigraphy, Emergency Department, Emergency service-hospital, Exercise test, Electrocardiography, Chest pain, Coronary disease, Magnetic resonance spectroscopy, Myocardial infarction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil Serviste Atipik Göğüs Ağrısı Tanısı Almış Hastalarda Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi ve Eforlu EKG'nin EtkinliğiGöğüs ağrılı hastalar acil servis başvurularının önemli bir kısmını oluşturur. Göğüs ağrılı hastaların acil serviste değerlendirilmesinde günümüzde yüksek duyarlılıkta ve özgüllükte belirteçler bulunmasına rağmen akut myokard infarktüslü hastaların %2-5'i acil servislerden uygunsuz biçimde taburcu edilmektedir.Çalışmamızda, acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda, hayati tehlike oluşturabilecek durumları dışlandıktan sonra atipik göğüs ağrısı tanısı ile taburcu edilen hastaları inceledik. Atipik göğüs ağrısı tanısı ile taburcu edilen hastaların takibinde, atlanmış, olası koroner arter hastalığı vakalarını belirlemede, miyokard perfüzyon sintigrafisinin ve eforlu elektrokardiyografinin etkinliğini göstermeyi amaçladık.İleriye dönük olarak planlanan bu çalışmada, fakülte etik kurul onayı alındıktan sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Büyük Acil Servisinden 18 yaş üzerinde atipik göğüs ağrısı ile taburcu edilen 50 hasta değerlendirildi.Çalışma süresince, %46 (n=24)'ü kadın, %52 (n=26)'sı erkek ve ortalama yaşları 43±11,85 olan 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara göğüs ağrısının tipi sorulduğunda %30'u batma, %50'si baskı, %20'si yanma şeklinde olduğunu tariflediler. Atipik göğüs ağrısına eşlik eden en sık klinik semptom (% 56) terleme idi. En sık özgeçmiş bulgusu (%48) sigara içiciliği idi. Hastalarda, izlem süresince elektrokardiyografi değişikliği, biyokimyasal belirteçlerde değişiklik saptanmadı. Hastaların eforlu elektrokardiyografi testi, %88'i (n=44) negatif bulunurken, %4'ünde (n=2) pozitif, %4'ünde (n=2) şüpheli pozitif olarak raporlandı. Bu hastalara 1-14 gün arası yapılan miyokard perfüzyon sintigrafisi tetkikinde 50 hastanın, %90 (n=45) tanesinin myokard perfüzyon sintigrafisi normal iken, %4 (n=2) hastanın patolojik, %6 (n=3) hastanında sonucu efor kapasite azlığı nedeniyle suboptimal tetkik olarak raporlandı. miyokard perfüzyon sintigrafi görüntüsü patolojik olan %4 (n=2) hastaya koroner anjiografi yapıldı. Bu hastalardan bir tanesi yeni koroner hastalığı tanısı alırken, diğer hastada, koroner anjiografi tetkiki doğal olarak değerlendirildi.Sonuç olarak, Göğüs ağrılı hastalarda yapılacak olan eforlu elektrokardiyografi testi ve miyokard perfüzyon sintigrafi tetkiki, özellikle 65 yaş üzeri, sigara içen, hipertansiyon gibi risk faktörü olan hastalarda erken dönemde eforlu elektrokardiyografi ve miyokard perfüzyon sintigrafisi tetkiki yapılması riski azaltmada faydalı olacağı, gözden kaçabilecek istenmeyen kardiyak olayları belirlemede etkili olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Myocardial Perfussion Scintigraphy and Effort ECG Testing Activity On The Patients Which Have Atypical Chest Pain Diagnosis In Emergency DepartmentChest pain patients compose one of the most important parts of emergency visits. Despite the existence of highly sensitive and specific cardiac markers, 2-5% of patients with acute myocardial infarction discharged from emergency departments inadvertently.In our study we have investigated patients with atypical chest pain diagnosis, who were admitted to emergency department and discharged ? after excluding the patients with life threatening situations. On the follow-up of the patients, our aim in the study was to show the efficiency of myocardial perfussion scintigraphy and Effort ECG Testing to determine possible coronary artery diseases of these patients.In this anterograde study with the consent of the Ethics Commission, 50 patients (aged +18) which have discharged from Cukurova University Medical Faculty Emergency Department with atypical chest pain diagnosis were reviewed.Of the 50 patients included in the study; 46% (n=24) woman, 54% (n=26) man and average age was 43±11,85. When the description of the chest pain was asked to these patients 30% of the patients replied as stinging-like, 50% as pressure-like, 20% as burning-like. Most frequent clinical symptom which accompanied chest pain was sweating (56%). Most frequent medical history finding was tobacco smoking (48%). During the follow-up period of the patients there were no change detected in ECG or biochemical indicators. The Effort ECG Testing results of the patients were reported as; 88% (n=44) negative, 4% (n=2) pathological, 6% (n=3) suboptimal investigation due to low Effort Ecg Testing results. Coronary angiography was performed on the 4% (n=2) of the patients who had MPS Spect result as pathologic. One of the patients had normal result from coronary angiography other one had newly diagnosed coronary disease as the result.We conclude that; Effort ECG Testing and Myocardial Perfussion Scintigraphy test would be effective if it was performed in early stages to lower the morbidity risk of the patients, who are older 65 years, tobacco smoking and have risk factors as systemic hypertension and to detect the overlooked, undesired cardiac events.