Spot idrarda protein/kreatinin ve albumin/kreatinin oranı ile 24 saatlik idrarda total protein ve albumin miktarının korelasyonu
Spot idrarda protein/kreatinin ve albumin/kreatinin orani ile 24 saatlik idrarda total protein ve albumin miktarinin korelasyonu
  1. Tez No: 319310
  2. Yazar: ESİN AŞLAMACI ÜNALDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİHAN ARCA SEYREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: İdrarda albumin/kreatinin oranı, idrarda protein/kreatinin oranı, mikroalbuminüri, proteinüri, Urine albumin to creatinine ratio, urine protein to creatinine ratio, microalbuminuria, proteinuria
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Spot (Anlık) İdrarda Protein/ Kreatinin, Albumin/ Kreatinin Oranı İle 24 Saatlik İdrarda Total Protein ve Albumin Miktarının KorelasyonuGiriş ve Amaç: Proteinüri, renal ve kardiyovasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü ve uç organ hasarını gösteren bir belirteç olarak kabul edilmektedir. Proteinüri ölçümü için referans test 24 saatlik idrarda protein ve 24 saatlik idrarda albumin düzeyinin ölçümüdür. Ancak 24 saatlik idrar toplama hastalar açısından zahmetli ve kimi zaman hatalı sonuç vermektedir. Bu nedenle 24 saatlik idrarda proteinüri ve albuminüri ölçümleri yerine spot (anlık) idrarda protein/kreatinin oranı ve albumin/kreatinin oranı kullanılmaktadır. Biz de çalışmamızda diyabetes mellitus, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı ve nefrotik sendrom nedeniyle izlenen hastalarda 24 saatlik idrarda total protein ve albumin ölçümleri ile sabah anlık idrardaki protein/kreatinin oranı ve albumin/kreatinin oranının uygunluk ve güvenilirliğini araştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları polikliniklerine başvuran 130 hasta (kadın=53 erkek=73) alındı. Hastaların yaş ortalaması 53,5±15,4 idi. Hastaların ayrıntılı anamnez ve fizik muayenesi yapıldı. Özgeçmiş sorgulaması yapıldı. Kan basıncı ölçüldü. Glomeruler filtrasyon hızı değerleri hesaplandı. Kullanılan ilaçlar sorgulandı. Bu hastalarda rutin takipleri sırasında istenen tetkiklere ek olarak 24 saatlik idrar, sabah anlık idrar ve kan örneği istendi. Hastaların 24 saatlik idrarda kreatinin, albumin, protein düzeyleri, anlık idrarda kreatinin, albumin, protein düzeyleri ölçüldü. Anlık idrarda protein/kreatinin oranı ve albumin/kreatinin oranı, 24 saatlik idrarda albumin ve protein miktarları hesaplandı. Hastaların 24 saatlik idrarda protein ve albumin ile anlık idrarda protein/kreatinin oranı ve albumin/kreatinin oranları karşılaştırıldı. Beraberinde idrarda total protein ve total albumini etkileyecek değişkenleri(yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, hipertansiyon, böbrek hastalığı mevcudiyeti, serum albumin) hesaba katarak hastaların total proteinüri ve total albuminüri değerlerini saptayabilecek regresyon analizi ileyeni bir model oluşturuldu.Bulgular: Çalışmada anlık idrar albumin/kreatinin değeri ile 24 saatlik albumin/kreatinin sonuçları birbirinden farklı olmadığını ve birbirleri yerine kullanılabilir olduğu, yine anlık idrar protein/kreatinin değeri ile 24 saatlik idrar protein/kreatinin sonuçları birbirinden farklı olmadığını ve birbirleri yerine kullanılabilir olduğu sonucu elde edildi. Anlık idrar protein/kreatinin değeri ile 24 saatlik idrar protein değerleri arasında % 86; anlık idrar albumin/kreatinin değeri ile 24 saatlik idrar albumin değerleri arasında % 92 düzeyinde korelasyon saptandı. Hastanemiz için bakılan anlık idrar albumin/kreatinin oranı için 0,372 ve üzeri değerler için % 95 özgüllük ve % 95 duyarlılıkla patolojik albuminüriyi saptadığı sonucu elde edildi. Bununla beraber anlık idrar protein/kreatinin değeri 0,480 ve üzeri değerler % 96 özgüllük ve % 88 duyarlılıkla patolojik proteinüriyi saptadığı sonucu elde edildi. Regresyon analiziyle 24 saatlik idrarda protein düzeyi 3000 mg ve üzeri hastalarda R katsayısı % 92; 24 saatlik idrarda albumin düzeyi 300 mg ve üzeri hastalarda R katsayısı % 87 olduğu saptandı. Bununla beraber 24 saatlik idrarda protein düzeyi 3000 mg ve 24 saatlik idrarda albumin düzeyi 300 mg'ın altında olan hastalarda regresyon modeliyle daha iyi sonuçlar alındığı gösterildi.Sonuç: Çalışmamızda 24 saatlik idrarda protein ve albumin ölçümleri için anlık idrarda protein/kreatinin ve albumin/kreatinin oranlarının kullanılabilir bir yöntem olduğu ancak günlük 3000 mg'ın altında olan proteinüri ve 300 mg'ın altında albuminüri için regresyon modeli kullanımı ile referans değerlere daha yakın sonuç verdiği gösterildi.
Özet (Çeviri)
Correlation Between the Ratios of Protein/Creatinine and Albumin/Creatinine in the Spotting Urine; and the Levels of Protein and Albumin in the 24 Hours Collected UrineBackground and Aims: Proteinuria is an independent risk factor for renal and cardiovascular diseases and a predictor of end organ damage. The reference test for proteinuria is measurement of the level of protein and albumin in the urine for 24 hours. However collecting urine for 24 hours is usually difficult for the patients and may lead to incorrect results. Therefore it is preferred to the ratios of protein/creatinine and albumin/creatinine in spotting urine instead of measuring the level of proteinuria and albumin for 24 hours in urine. We studied the reliability and convenience of equality of 24 hours albumin and protein levels in urine and the protein/creatinine ratio and albumin/creatinine ratio from a spotting urine in diabetes mellitus, hypertension, chronic kidney disease and nephrotic syndrome patients at Cukurova University Internal Medicine outpatients.Materials and Methods: The study included 130 patients (female:57 male:73, mean age:53,5±15,4) who admitted to Cukurova University Medical Faculty Hospital. An extensive history was provided and physical examination was performed. Blood pressure and glomerular filtration rates were measured, the drugs used were questioned. These patients were asked for to collect 24 hours urine and morning spotting urine in addition to other routine procedures. The levels of albumin, creatinine, protein in spotting urine and levels of albumin, creatinine protein in the urine for 24 hours were measured. The ratios of albumin/creatinine and protein/creatinine in the spotting urine were calculated. The ratios of albumin/creatinine and protein/creatinine in the spotting urine and the levels of protein and albumin in 24 hours urine were compared. The correlation between spotting morning urine calculated (albumin/creatinine and protein/creatinine) levels and 24 hours urine albumin and protein levels was assessed. In addition age, gender, body mass index, presence of hypertension, presence of kidney disease, and albumin level in the serum were used to create a model with regression analyses to evaluate the nearest measured values.Results: We have seen that the ratios of albumin/creatinine and protein/creatinine in the spotting urine were as reliable as the data obtained from the 24 hours urine. The ratios of albumin/creatinine and protein/creatinine in the spotting urine were very similar to the ratios of albumin/creatinine and protein/creatinine in the 24 hour urine, and the obtained data can be used instead of each other. The correlation between ratio of protein/creatinine in spotting urine and urine protein of 24 hours was 86 %. The correlation between ratio of albumin/creatinine in spotting urine and urine protein of 24 hours was 92 %. In our hospital significant albumin/creatinine ratio has been accepted as 0,372 and higher values in spotting urine sample sensitivity were 95 % and specificity 95 %. Significant protein/creatinine ratio has been accepted as 0,480 and higher values in spotting urine sample sensitivity were 88 % and specificity 96 %. R value was 92 % in the patients with 3000 mg proteinuria and higher protein values with regression analysis. R value was 87 % in the patients with 300 mg albuminuria and higher albumin values with regression analysis. It was suggested that the regression model were more reliable for the patients with 24 hours urine protein lower than 3000 mg and 24 hours urine albumin lower than 300 mg.In Conclusion: In our study, we suggested that measurements of the ratios of albumin/creatinine and protein/creatinine in spotting urine could be usable method for establishing the values of protein and albumin in the 24 hours urine but for the 24 hours proteinuria lower than 3000 mg and albuminuria lower than 300 mg using regression model was found more close to referance values.