Hemodiyaliz hastalarında sen virus prevalansı
The prevalence of sen virus among hemodialysis patients
- Tez No: 319319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BANU ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: SENV, SENV-D, SENV-H, Hemodiyaliz, SENV, SENV-D, SENV-H, Hemodialysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETAmaç: SEN virus (SENV) kan transfüzyonu ile bulaşan ve etiyolojisi açıklanamayan non A-E hepatitlerden sorumlu bulunmuştur. SENV genomunun filogenetik analizi, bu virusun 9 farklı genotipi (A-I) olduğunu göstermiştir. Bu genotiplerden SEN virus genotip D (SENV-D) ve SEN virus genotip H' nin (SENV-H) kan transfüzyonu sonrası gelişen hepatitler ile ilişkili olduğu belirtilmiştir. Çalışmamızda parenteral bulaş açısından riskli bir hasta grubu olan hemodiyaliz hastalarındaki SENV sıklığı ve SENV bulaşında ki olası risk faktörleri incelenmiştir.Yöntem: Manisa bölgesinde hemodiyalize giren 100 hasta (70 erkek, 30 kadın) ile kontrol grubu olarak parenteral bulaş açısından risk grubunda olmayan 100 sağlıklı kan vericisi (70 erkek, 30 kadın) çalışmaya alındı. Olgulardan alınan örnekler gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile SENV-D ve SENV-H varlığı açısından incelendi.Bulgular: Hasta grubunda SENV-D viremisi %28 olarak saptanırken, kontrol grubunda %12'dir. SENV-D viremisi hasta grubunda daha yüksek orandadır ve her iki grup arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur (p=0.038). SENV-H viremisi ise hasta grubunda %53, kontrol grubunda %58'dir ve her iki grup arasındaki fark anlamlı değildir (p=0.760). SENV-D+H ko-enfeksiyon sıklığı hasta grubunda %20, kontrol grubunda %9 olarak saptanmış ve iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0.080). Hemodiyaliz süresi ile SENV viremisi arasında bir ilişki gözlenmemiştir (p=0.541). SENV erkeklerin %65.7'sinde, kadınların %50'sinde pozitif bulunmuş ve cinsiyetler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.037).Sonuç: SENV-D pozitifliği hemodiyaliz hastalarında, kontrol grubuna göre daha yüksektir ve hemodiyaliz hastalarındaki bu yükseklik, SENV-D bulaşında parenteral yolun önemini vurgulamaktadır. Her iki çalışma grubunda SENV-H prevalansının yüksek bulunması, SENV-H'nin yayılımında diğer bulaş yollarının da yer alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAim: SEN virus (SENV) was thought to be responsible for unknown etiologies of non-A?E hepatitis and transmitted by blood transfusions. Phylogenetic analysis of SENV has shown nine different strains (A-I). SEN virus genotype D (SENV-D) and SEN virus genotype H (SENV-H) is indicated to be related to the development of hepatitis after blood transfusion. In our study, SENV incidence and possible risk factors for SENV transmission was investigated in hemodialysis patients who were at high risk group for parenteral transmission.Methods: 100 hemodialysis patients (70 males, 30 females) and 100 healthy blood donors (70 males, 30 females) who are not in risk group for parenteral transmission as a control group were involved in to the study in Manisa region. Samples were studied for presence of SENV-D and SENV-H by real time polymerase chain reaction.Results: SENV-D viremia among hemodialysis patients (28%) was more significant according to the control group (12%) (p=0.038). There was no difference in SENV-H viremia between hemodialysis patients (53%) and control group (58%) (p=0.760). No significant difference was found in SENV-D + H co-infection between hemodialysis patients (20%) and control group (9%) (p=0.080). There was no significant correlation between duration of hemodialysis with SENV viremia (p=0.541). SENV viremia was higher in males (65.7%) than females (50%) (p=0.037).Conclusions: SENV-D is more prevalent in hemodialysis patients than healthy blood donors The high frequency of SENV-D infection among hemodialysis patients emphasized the importance of parenteral route in transmission. Because of high SENV-H prevalence in both study groups, other transmission routes in the distribution of SENV-H might be considered.