Hidroksiklorokin kullanan hastalarda optik koherens tomografi ve mikroperimetrik değişiklikler
Optical cohorence tomography and microperimetric changes in patients using hydoxychloroquine
- Tez No: 319347
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK KÖKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: hydroxychloroquine retinopathy, microperimetry, optical coherence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Hidroksiklorokin kullanan hastalarda retina sinir lifi kalınlığı, maküler kalınlık, mikroperimetrik ölçüm değişikliklerinin erken retinal hasarının belirlenmesindeki etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalına Romatoloji Bilim Dalından konsülte edilen ve hidroksiklorokin kullanım öyküsü mevcut olan hastalar hasta grubu olarak ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran sağlıklı hastalar kontrol grubu olarak çalışmaya alındı.Detaylı oftalmolojik muayene sonrası; 10-2 statik eşik görme alanı testi, retina sinir lifi kalınlığı, maküler kalınlık ve SLO-OCT mikroperimetri ölçümleri yapılarak toplanan veriler hasta ve kontrol grubu arasında değerlendirildi. Risk faktörleri ile veriler arasındaki ilişkiler değerlendirildi.Bulgular: Hastaların HQ kullanım süreleri ortalaması 36,14±34,9 ay iken, almış oldukları kümülatif doz ortalaması ise 336,69±243,37 g olarak hesaplandı. MD ve PSD değerleri hasta - kontrol gruplarında sırasıyla 2,55±1,48 - 1,94±0,9 ve 1,88±0,7 - 1,68±0,52 olarak; retina sinir lifi kalınlığı ortalamaları üst ? alt ? nazal ? temporal kadranlarda hasta - kontrol gruplarında sırasıyla 120,74±14,88 µ - 130,77±16,29 µ, 128,67±16,95 µ -131,83±18,14 µ, 75,51±14,13 µ - 81,94±14,45 µ, 72,4±11,93 µ -78,4±12,85 µ olarak saptandı. Merkez, merkez halka, üst-alt-nazal-temporal kadran ve toplam maküler kalınlık olarak yapılan maküler kalınlık ölçümleri hasta - kontrol gruplarında sırasıyla; 124,84±66,68 µ - 129,09±61,93 µ, 172,2±58,95 µ - 182,9±44,52 µ, 278,67±28,54 µ - 285,5±36,75 µ, 276,94±36,48 µ - 288,27±35,22 µ, 261,54±47,66 µ - 276,89±36,49 µ, 242,66±55,81 µ - 273,44±33,25 µ, 255,56±35,94 µ - 270,47±28,34 µ olarak tespit edildi. Mikroperimetrik incelemede test skoru ve retinal duyarlılık değerleri hasta-kontrol gruplarında sırasıyla; 504,44±85,22 - 510,94±95,02 ve 12,4±2,14 dB - 12,75±2,38 dB olarak bulundu.Sonuçlar: Verilerin analizi sonucunda hasta grubunda kontrol grubuna göre; görme alanı testinde sensitivitede, alt kadran hariç tüm retina sinir lifi kadranlarında ve maküler kalınlık ölçümlerinde merkez ve merkez halka hariç tüm parafoveal kadranlarda ve total maküler kalınlıkta istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Mikroperimetrik inceleme sonucunda ise test skoru, retinal duyarlılık ve fiksasyon paterninde kontrol grubuna göre anlamlı fark olmadığı saptandı. Hasta grubu içerinde yaş, kullanım süresi ve toplam doz ile görme alanı testinde sensitivite ve mikroperimetride retinal duyarlılık, test skoru düşüklüğü arasında korelasyon tespit edilirken maküler kalınlık, retina sinir lifi kalınlığı arasında korelasyon saptanmadı. Sonuç olarak fonksiyonel testlerin ve retinal görüntü sistemlerinin kombinasyonu ile retinal hastalıkların patofizyolojisinin daha iyi anlaşılması sağlanacaktır.anahtar Sözcükler:Hidroksiklorokin retinopatisi, mikroperimetri, optik koherens tomografi.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate early determination performance of retinal damage in patients who use hydroxychloroquine (HQ) with retinal nerve fiber layer thickness, macular thickness and microperimetric measurements.Materials and Methods: This study was performed in Çukurova University (Adana, Turkey) Ophthalmology Department. Thirty-five women who use hydroxychloroquine and consulted by Rheumatolgy Department included to this study and compared with 35 healthy women (control group). After a detailed ophthalmic examination, 10-2 static threshold computerized visual field test, retinal nerve fiber layer thickness, macular thickness and SLO-OCT microperimetry measurements were performed to both groups. The collected data analyzed to determine the risc factors and correlations between two groups.Results: Mean age was 42.6 ± 11.26 years in HQ group and 39.57 ± 8.55 years in control group. Mean HQ usage was 36.14 ± 34.9 months and the cumulative dose was 336,69±243,37 g. MD and PSD values were 2,55±1,48-1,94±0,9 in HQ and 1.88 ± 0.7 to 1.68 ± 0.52 in control group. The mean retinal nerve fiber layer thickness values in superior, inferior, nasal, temporal quadrants were 120,74±14,88 µ, 130,77±16,29 µ, 128,67±16,95 µ, 131,83±18,14µ in HQ and 75,51±14,13 µ, 81,94±14,45 µ, 72,4±11,93 µ, 78,4±12,85 µ in control group. Mean macular thickness values in central, central ring, superior, inferior, nasal, temporal quadrants were 124,84±66,68 µ,129,09±61,93 µ, 172,2±58,95 µ,182,9±44,52 µ, 278,67±28,54 µ,285,5±36,75µ, 276,94±36,48 µ, 288,27±35,22 µ in HQ and 261,54±47,66 µ, 276,89±36,49 µ, 242,66±55,81 µ, 273,44±33,25 µ, 255,56±35,94 µ, 270,47±28,34 µ in control group. Mean values of retinal sensitivity and microperimetric test score were 504,44±85,22 / 12,4±2,14 dB in HQ, 510,94±95,02 /12,75±2,38 dB in control group.Conclusion: There were statistically significant difference between HQ and control groups in visual field test, all quadrants of retinal nerve fiber layer thickness except inferior quadrant, all parafoveal quadrants of macular thickness except central-central ring quadrants and total macular thickness measurements. There were no statistically significant difference between two groups in microperimetric test score, retinal sensitivity values and fixation pattern measurements. There was a correlation in HQ group between age, usage time, total dosage, visaul field test sensitivity, microperimetric retinal sensitivity and test score values. No correlation found between macular thickness, retinal nerve fiber layer thickness values. Consequently the combination of the functional measurements with the other retinal imaging measurements will help to understand the futher investigations of retinal pathophisiologies.