Melatonin ve N-asetilsisteinin sıçanlardaki McFarlane flep beslenmesi üzerine etkileri
The effects of melatonin and N-acetylcysteine on McFarlane flap model in rats
  1. Tez No: 319346
  2. Yazar: SÜPHAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KESİKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidanlar, flep beslenmesi, melatonin, N-asetilsistein, McFarlane flebi, antioxidants, viability of flap, melatonin, N-acetylcysteine, McFarlane falp
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş Ve Amaç: Flepler açık yaraların kapatılmasında sıklıkla kullanılırlar. Ancak fleplerin uç kısmında meydana gelen beslenme problemleri, bazen önüne geçilemez bir sorun olarak kar?ımıza çıkar. Bu sorunlarla ba?a çıkmak için literatürde periferik vazodilatöler, antitrombotik ajanlar, antioksidanlar gibi birçok farmakolojik ajanlar ve cerrahi geciktirme i?lemleri uygulanmı?tır. Antioksidan ajanların serbest radikalleri yok etmek yolu ile flep ya?amı üzerine olumlu etkileri bilinmektedir.Bu deneysel çalı?manın amacı melatonin ve N-asetilsisteinin flep ya?amı üzerine olası etkilerini göstermek, bu etkileri birbirleriyle kar?ıla?tırmak ayrıca birlikte uygulanan bu ajanların flep ya?amında nasıl bir etki olu?turacağını incelemektir.Materyal Ve Metod: Ağırlıkları 200?250 gram arası olan 40 adet Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı. Yapılan çalı?mada 10?ar sıçandan olu?an 4 grup olu?turuldu. Sıçanlarda 9x3 cm.lik McFarlane flep modeli kullanıldı. 1 gruptaki sıçanlara (n=10) flep elevasyonu sonrası 1 hafta boyunca intraperitonal olarak serum fizyolojik verildi. 2. Gruptaki sıçanlara (n=10), aynı i?lemi takiben 1 hafta boyunca intraperitoneal 10 mg/kg melatonin, 3. gruptaki sıçanlara (n=10), 1 hafta boyunca intraperitoneal 40 mg/kg N-asetilsistein 4. gruptaki sıçanlara (n=10) ise 1 hafta boyunca intraperitoneal 40 mg/kg N-asetilsistein ve 10 mg/kg melatonin verildi. 1 hafta sonunda deney sonlandırılarak sırt fleplerin topgrafik incelemesi için fotoğraflama, flepteki damarlanma yapısı için transilluminasyonla inceleme ve histopatolojik inceleme için flepten biyopsi yapıldı.Bulgular: Flep nekroz alan oranları kontrol grubunda ort. % 41,5±10,1, 2. grupta % 22,2±12,5, 3. grupta %22,3±7,8, 4. grupta % 22,2±10,0 olarak hesaplandı. Kontrol grubundaki nekroz oranları diğer gruplarla kar?ıla?tırıldığında p=0,002 olarak bulundu ve istatiksel açıdan anlamlı olarak kabul edildi. Fleplerden alınan tam kat örneklerin histopatolojik incelemelerde nekroz oranları ve yerle?imleri, ödem, inflamasyon, damar proliferasyonu bulguları incelendi. Kontrol grubundaki nekroz bulguları diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı ?ekilde (p=0,001) artmı? bulundu. Kontrol grubundaki damar proliferasyonu bulguları diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı ?ekilde (p=0,035) azalmı? bulundu. Ayrıca 2. Gruptaki damar proliferasyonu diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde (p=0,029) yükselmi? bulundu. Kontrol grubundaki ödem ve inflamasyon bulguları ise diğer gruplara göre istatiksel olarak anlamlı kabul edilmeyecek düzeyde (p>0,05) artmı? bulundu.Sonuç: Melatonin ve N-asetilsisteinin flep beslenmesi üzerine olumlu etkileri saptanmı?ken bu iki ajanın flep beslenmesine etkileri açısından önemli bir fark saptanmamı?tır. Ayrıca melatonin ve N-asetilsisteinin birlikte kullanımı ile etkinliklerinde flep beslenmesi yönünden bir artı? saptanmadı. Önemli antioksidan ajanlar olan melatonin ve N-asetilsistein, flep beslenmesini arttırmak, distal nekrozları önlemek amacıyla klinikte kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and objectives: Flaps are widely used by plastic and reconstructive surgeons to cover open wounds. However the viability problem of the distal flap margins still remains a challenge. To overcome this problem many pharmaceutical agents such as peripheral vasodilators, antithrombotic agents, antioxidants and delay procedure are used in the literature. The proved positive effect of antioxidants to flap viability by eradicating free radicals is known.The aim of this experimental study is to show and compare the effects of melatonin and N- acetylcysteine on flap survival and also to examine the different impact when used together.Material and method: Forty Wistar Albino rats which weighs between 200-250 gr were used. Four groups of ten rats were formed. McFarlane flap model of 9x3 cm was prepared. To the rats in the first group (n=10), after the elevation of flaps intraperitoneal saline was administered for one week. To the second group (n=10) intraperitoneal melatonin (10mg/kg), to the third group (n=10) intraperitoneal N-acetylcysteine (40mg/kg) and to the fourth group intraperitoneal melatonin (10mg/kg) and n-acetylcysteine (40mg/kg) was administered everyday for one week. At the end of the week the experiment was terminated and pictures were taken for topographic studies, transillumination study was done to see the vascularization of flaps and biopsies were taken for the histopathologic studies.Findings: The necrosis areas of the flaps in the control group was %41,5±10,1, %22,2±12,5 in the second, %22,3±7,8 in the third and %22,2±10,0 in the last group. When the flap necrosis rate of the control group were compared with the rest of the groups, the result was significant. (p=0,002) In the histopathologic examination the necrosis rates and localization, edema, inflamation and vascular proliferation findings were studied. The necrosis findings in the control group was significantly higher. (p=0,001) The vascular proliferation findings in the control group was significantly lower. (p=0,035) Also, the vascular proliferation findings in the second group was significantly higher when compared to other groups. (p=0,029) The edema and inflamation parameters were higher in the control group but it was insignificant.(p>0,05)Result: Melatonin and N-acetylcysteine has positive effects on flap survival but there is no significant difference between these two agents. Also when they are combined, there were no significant increase of positive effects on flap survival. Melatonin and N-acetylcysteine, which are important antioxidants, can be used clinically to increase flap viability and to prevent distal necrosis.