Major abdominal cerrahilerde postoperatif analjezi için epidural levobupivakaine ilave edilen tramadol ile morfin'in etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of epidural levobupivakaine added tramodol with morphine effects for postopertive analgesia on major abdominal surgery
- Tez No: 319349
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Epidural hasta kontrollü analjezi, levobupivakain, morfin, postoperatif ağrı, tramadol, Epidural patient controlled analgesia, levobupivakain, morfin, postoperative pain, tramadol
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZETMajor Abdominal Cerrahilerde Postoperatif Analjezi İçin Epidural Levobupivakaine İlave Edilen Tramadol İle Morfin'in Etkilerinin KarşılaştırılmasıAmaç: Çalışmamızda; major abdominal cerrahi uygulanan hastaların postoperatif analjezilerinin sağlanmasında levobupivakainin tek başına ve morfin ile tramadol eklenmiş haliyle, hasta kontrollü analjezi yöntemi ile epidural yol kullanarak, analjezi, hemodinami ve cerrahi stres yanıt'a etkileri açısından karşılaştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çukurova üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu ve hastaların yazılı bilgilendirilmiş onamı alınarak majör abdominal cerrahi uygulanacak yaşları 18-65 arasında ASA I-II grubu 60 erişkin hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara preoperatif olarak oturur pozisyonda steriliteye uygun şekilde Tuohy iğnesi (18 G) kullanılarak epidural kateter (20 G) yerleştirildi. Hastalar rastgele Levobupivakain (Grup L), Levobupivakain +Morfin (Grup LM), Levobupivakain+Tramadol (Grup LT) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Genel anestezi uygulanan hastalara operasyon bitiminden 30 dk önce epidural kateterden yükleme dozu olarak: Grup L'e 25 mgr % 0,5 Levobupivakain + 15 mL % 0,9 izotonik, Grup LM'e 25 mg % 0,5 Levobupivakain + 14,5 mL % 0,9 izotonik + 100 mikrogram morfin ve Grup LT'e 25 mgr % 0,5 Levobupivakain + 13 mL % 0,9 izotonik + tramadol 100 mg uygulandı. Preoperatif dönemden itibaren operasyon süresince hastalarımızın hemodinamik parametreleri intraoperatif 5.dk, 15. dk, 30. dk, 45. dk ve 60. dk'larda ölçülerek kaydedildi. Hastalara postoperatif dönemde hasta kontrollü analjezi uygulayabilmeleri için cihazları epidural kateterlerine takıldı. Buna göre; Grup L'deki hastalarda bolus dozu Levobupivakain 12 mg, Grup LM' deki hastalara bolus dozu Levobupivakain 12 mg+morfin 1.2 mg, Grup LT'deki hastalara ise bolus dozu Levobupivakain 12 mg+tramadol 12 mg ve 3 grubunda kilitli kalma süreleri 15 dk olacak şekilde düzenlendi. Postoperatif dönemde hastalar vizüel analog skala, epidural hasta kontrollü analjezi'den talep edilen ve bolus verilen levobupivakain, morfin ve tramadol'ün doz ve sayıları ve yan etkileri yönünden postoperatif 30. dk, 1., 2., 6., 12., 24., saatlerde izlenerek kaydedildi.Bulgular: Grupların demografik verileri benzerdi. Vizüel analog skala skorlarının Grup L'de Grup LM ve Grup LT'ye göre anlamlı derecede yüksek olduğu, opiyoid eklenmemiş grup olan Grup L'de Grup LM ve LT'ye göre daha az bulantı kusma görüldüğü saptandı. Çalışmamızda hemodinamik verilerde klinik olarak anlamlı değişikliklerin görülmediği, hiçbir hastada efedrin ihtiyacı olmadığı ve levobupivakain ile motor blok oluşmadığı belirlendi.Sonuç: Sonuç olarak postoperatif analjezide bir opiyoid ile kombine edilmiş lokal anestezik ajanın sürekli epidural analjezi şeklinde uygulanması etkin bir yöntemdir. Çalışmamızda yan etki insidansının artmasına karşın en etkili analjezinin Levobupivakain +Tramadol Grubu ile sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study; we aimed to compare levobupivakain with morphine and tramadol added and levobupivakain?s effects of response to analgesy, hemodynamy and surgerical stress by using epidural way with patient control analgesy method for management postoperative analgesia in major abdominal surgery applied patentsMaterials and methods: With approval of Ethic Committee of Faculty of Cukurova University and written informed consent taken adult patients with ASA I-II group age between 18-65 were taken under study. To all patients epidural catheter (20 G) was inserted by using Tuohy needle (18 G) posoperativly in sitting position according to sterility conditions. Patient was grouped to 3 randomly, Levobupivakain (Group L), Levobupivakain+Morphine (group L+M) and Levobupivakain+Tramadol (group L+T). To general analgesia applied patients 30 min. before the finish of operation, 25 mg 0.5% Levobupivakain+15 mL 0.9% izotonic for Group L, 25 mg 0.5% Levobupivakain+14.5 mL 0.9% izotonic+100 microgram morphine for group LM and for Group LT 25 mg 0.5% Levobupivakain +13 mL 0.9% izotonic+ tramadol 100 mg was given as epidural catheter loading dose. Patients? hemodynamic parameters was recorded at intraoperative 5, 15, 30, 45 and 60 min. time intervals during operation period form preoperative term beginnig. To be able to apply patient control analgesy to patients at postoperative period equipment was connected to epidural catheter.Findings: Accordingly; Bolus doses are in patients in the Group L? Levobupivakain 12 mg bolus dose to patients in the Group of LM Levobupivakain 12 mg + morphine 1.2 mg bolus dose to patients in the group is LT. Levobupivakain 12 mg + 10 mg and tramadol all 3 Group will be created to lockout times 15 min. Postoperative Visual analogue scale patients in the period, given the requested bolus from an epidural patient control analgesy levobupivakain, morphine and tramadol dosage and side effects of the numbers, and in terms of post-operative 30. min, and at 1., 2., 3., 4., 24. Hours recorded by at times.Demoghraphic datas of groups are similar. Visual analogue scale scores are significantly higher in Group L than group LM and LT, less nausea and vomitting are seen in Group L not added opioid than group LM and LT. In our study no significant changes in hemodynamic datas, no need of eferdin in any patients was observed and no motor blockage occured.Result: Consequently; Implementation of a local analjesic agent combined with an opioid as continious epidurally application is an effective method in Postoperative Analgesia. In our search the most effective analgesia against side effect incidanse increase is obtained with Levobupivakain +Tramadol group.