OKB'ye ilişkin gelişimsel bir model: Yetişkin bağlanma biçimleri, ebeveynden algılanan psikolojik kontrol düzeyi ve mükemmeliyetçilik eğilimlerinin obsesif yorumlar ve belirtilerle bağlantısının incelenmesi
A developmental model for OCD: Investigating the linkage of adult attachment styles, perceived level of psychological control, perfectionism tendencies to obsessive appraisals and symptoms
- Tez No: 319371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Psikolojik Kontrol, Mükemmeliyetçilik, Obsesif Kompulsif Belirtiler ve Obsesif Kompulsif Düşünme Biçimi, Attachment, Psychological Control, Perfectionism, Obsessive Compulsive Symptoms and Obsessive Compulsive Thinking Style
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin yetişkin bağlanma biçimleri, ebeveynlerinden algıladıkları psikolojik kontrol düzeyi ve mükemmeliyetçilik eğilimlerinin obsesif yorumlar ve belirtilerle bağlantısını incelemektir. Çalışmanın örneklemi, Hacettepe Üniversitesi'nde hazırlık sınıflarında okumakta olan 208'i kadın (% 53.9), 178'i erkek (% 46.1) olmak üzere toplam 386 katılımcıdan oluşmaktadır ve katılımcıların yaş ortalaması 18.9'dur (SS = 1.20).Araştırmaya katılan kişilere, Demografik Bilgi Formu'nun yanısıra ?Psikolojik Kontrol Ölçeği (PKÖ)?, ?Ebeveyn Bilgisi: İzleme Ölçeği (İÖ)?, ?Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE-II)?, ?Frost ? Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (F-ÇBMÖ)?, ?Padua Envanteri ? Washington Eyalet Üniversitesi Gözden Geçirilmiş Formu (PE-WEÜG)? ve ?Obsesif İnanışlar Ölçeği (OİÖ)? uygulanmıştır.Araştırma kapsamında toplanan verilere Korelasyon Analizi, Çok Yönlü Varyans Analizi (MANOVA), Hiyerarşik Regresyon Analizi ve Yol Analizi uygulanmıştır. Bu tez çalışması kapsamında geliştirilen Gelişimsel OKB Modeli çerçevesinde, çalışmanın amacı doğrultusunda ebeveynden algılanan psikolojik kontrol düzeyi, yetişkin bağlanma biçimleri ve mükemmeliyetçilik eğilimlerinin obsesif yorumlar ve belirtilerle bağlantısı incelenmiştir. Kızlar ve erkekler için ayrı ayrı geliştirilen model analizinin sonuçları ve diğer analizlerden elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır. Çalışma bulguları, ilgili literatürdeki mevcut çalışma sonuçlarıyla büyük ölçüde tutarlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the linkage of adult attachment styles, perceived level of psychological control of university students from their parents, perfectionism tendencies to obsessive appraisals and symptoms. The sample in the study included 208 (53.9 %) female and 178 (46.1 %) male university students who were attending to preparation education at Hacettepe University. In addition, the ages of the participants were with a mean of 18.9 (SD = 1.20) years.In the study ?Demographic Information Form?, ?Psychological Control Scale - Youth Self Report (PCS-YSR)?, ?What Parents Know: Monitoring Scale (WPK-MS)?, ?Experiences in Close Relationships Inventory II (ECRI - II)?, ?Frost Multidimensional Perfectionism Scale (F-MPS)?, ?Padua Inventory - Washington State University Revision (PI-WSUR)? and ?Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ)? were administered to the participants.Correlational Analysis, Multivariate Analysis of Variance (MANOVA), Hierarchical Regression Analysis and Path Analysis were applied to the gathered data in the study. Within the frame of Developmental OCD Model which was generated in the current study, parallel with the purpose of the study the linkage between the perceived level of psychological control from parents, adult attachment styles and perfectionism tendencies and obsessive appraisals and symptoms were investigated. The results of the analysis related to the model which was generated for females and males separately in the current study, and other findings were discussed in the light of the literature. Moreover, the results of the study were mostly consistent with the relevant research findings.