Resimde beden bedende resim
Physical body painting picture
- Tez No: 319387
- Danışmanlar: PROF. NURSEREN TOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: beden, vücut sanatı, performans sanatı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tez kapsamında ?beden?in ilk tarihlerden günümüze uzanan gösterimleri ile birlikte; kültürel değerlerin de etkisiyle şekillenerek ortaya çıkan çeşitli anlatım biçimleri ifade edilmiştir. Bununla birlikte değinilecek insan figürleri ve bunların sanatla kurmuş oldukları bağ çerçevesinde, çeşitli dönemlerin en karakteristik özellikleri öne çıkartılarak günümüze kadar süregelmiş bedenin temsili ve onu etkilemiş olan tüm bilgi ve anlamlar üzerinden konu detaylandırılacaktır. Sanat Tarihi içindeki çok çeşitli yansıtılış biçimleri bedenin tüm kültürel gelişmelerden birinci derecede etkilendiği gerçeğinden yola çıkarak felsefe, din ve bilimdeki açılımları ile insan figürünün yaratmış olduğu etkiler incelenmiştir. Ayrıca imge, temsil ilişkisi düzleminde ve bedenin bu temsilde araçsallaştırılması konusu irdelenmiştir. Shirin Neshat ve Marina Abramoviç başta olmak üzere kadın sanatçıların kendi bedenlerini temsiliyet politikalarının nesnesi haline dönüştürmeleri ve bunların kurguları üzerinde bir çalışma oluşturulacaktır. 1970 sonrasında özellikle feminist yaklaşımların da hareketlilik kazandığı bir dönemde bu gelişmeye paralel olarak batı sanatında da kadınların gerçekleştirmiş oldukları sanatsal anlatımlar büyük yankı uyandırmıştır. Kendi bedenlerinin temsiliyeti ve sanat nesnesi olarak sunumu ile sanatçıların genel olarak beden, özne, iktidar ve sanat tarihi söylemleri açısından oldukça önemli mesajları da ilettikleri bilinmektedir. Bu çalışma içerisinde ?nesnelleşen bedenin temsili? çeşitli kuramların yardımıyla incelenecektir. Birçok sanatçı, bedenini; doğa, cinsellik, beden ve nesneyle özdeşleştirilmesinin reddini protest bir tavırla yine kendi bedeni üzerinden yapar.
Özet (Çeviri)
Artists in every age of the dynamics of the society in which he lived, around the existence of individuals, various ideas and currents influenced by events affecting an individual's existence. From the first periods, body art has been one of the priority issues, but was living in conditions created by the processes and the intellectual and the artist's subjective perception of differences, depending on the variety of formats were discussed. Until recently arrived from the art community in the common result is that the observations made, many in the art of painting artists, intellectual, cultural, becoming the accumulation of different sizes.In this thesis, the previous representations of the body with the cultural values that shaped the emerging influence will be expressed in various forms of expression. However, the bond will be mentioned within the framework they have set up human figures and their art, the most characteristic features of various art periods of body forward until the modern era by subtracting all the information and meanings that have affected her representation and be detailed on the subject.Reflection of a wide variety of artistic styles in art history in the context of the body of all vehicles affected by cultural developments on the fact that out of the first degree, philosophy, religion and science has created expansion effects have been investigated with the human figure. In addition, image, representing the relationship between the plane and the body will be examined in this representation. Shirin Neshat and Marina Abramovich, especially women artists to transform their bodies become the object of representation of these policies created a work of fiction.Key words; body, body arts, performance art