Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde toplam kalite yönetimi uygulamalarında karşılaşılan engeller ve bir araştırma
The barriers whichare encountered during total quality management practices in hospitals under the Ministry of Healthand a reserch
- Tez No: 319435
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCER ASUNAKUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık Hizmetlerinde Kalite, Hastanelerde Toplam Kalite Yönetimi, Quality, Total Quality Management, Health Care Quality, Total Quality Management in Hospitals
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Toplam kalite yönetimi, etkili bir şekilde uygulandığında çok olumlu sonuçlar veren bir sistem olarak, genel bir kabul görmektedir. Ancak, gerek sağlık hizmetlerinin komplike yapısı, gerekse Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin kamu kurumları olmasından kaynaklanan özel durumlar nedeniyle TKY uygulamaları sırasında birtakım güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde TKY uygulamalarının önünde engel oluşturan bu durumlara rağmen maliyetleri düşürmek, verimi ve kaliteyi artırmak, hasta, çalışan memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak gerekmekte ve deneyimler bunun başarılabileceğini göstermektedir.Bu çalışmada Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde TKY uygulamaları sırasında karşılaşılan engeller konu edilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde TKY ile ilgili kavramsal açıklamalar, ikinci bölümde sağlık hizmetlerinde TKY uygulamaları ve uygulamalar sırasında karşılaşılan engellerle ilgili açıklamalar yer almaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülen anket çalışması, hastane yönetimi ile yapılan görüşmeler yoluyla elde edilen bulgular ve bunlara ilişkin değerlendirmeler yer almaktadır.Sonuç olarak; Araştırmanın yapıldığı Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde TKY uygulamaları sırasında birtakım engellerle karşılaşıldığı bulgulanmıştır. Bu engellerin en başında gelen konular; Çalışanların TKY uygulamaları için motivasyonunun sağlanmasına ilişkin sorunlar ve hastane çalışanları tarafından, çalışan memnuniyetine önem verilmediğinin düşünülmesidir. Hastane yönetimi de diğer işlerin yoğunluğu nedeniyle motivasyon konusunda sistematik bir uygulamanın sağlanamadığını belirtmiştir. Yönetim, genel olarak çalışan memnuniyetine önem verilmeye çalışıldığını, ancak beklentilerin karşılanması konusunda imkanların yetersiz kaldığını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Total quality management is generally accepted as a system that have very positive results when effectively administered. However, numbers of the difficulties are encountered in the practice of TQM because of the special circumstances arising from the complicated structure of the health services and hospitals as public institutions that are under the Ministry of Health. Although, these conditions constitute an obstacle to TQM in these hospitals, to reduce costs, to improve efficiency and quality, to maximize employee and patient satisfaction should be needed. Experience shows this can be achieved.The barriers which are encountered during TQM practices in hospitals under the Ministry of Health are the subject of this study. Work consists of three parts. A conceptual explanation about TQM is the first part of the study, and the second section provides information about TQM practices in health care, and obstacles encountered during applications. In the third section involves the survey conducted in Muğla University Training and Research Hospital, the findings obtained through interviews with hospital management, and assessments related to all these documents.As a result, it is found that there are several obstacles which are faced during TQM practices in the the Mugla University Training and Research Hospital. The issues at the top of these obstacles are problems regarding the provision of employee motivation for TQM practices by hospital staff. Also, the hospital staff thinks that the attention to employee satisfaction is not enough. This is another important obstacle. The hospital management states that they can?t perform the systematic application about satisfaction because of the intensity of other responsibilities. Management, in general, states that they are trying to give attention to employee satisfaction. They also expressed that the facilities, in the hospital, are insufficient to meet the expectations.