Dönüşümcü liderliğin kalite yönetim çalışmaları üzerindeki etkisinde örgütsel iletişimin aracı rolü: Ağız diş sağlığı hastaneleri üzerine bir araştırma
The mediating role of organizational communication in the impact of transformational leadership on quality management studies: A study on oral and dental health hospitals
- Tez No: 999068
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAN ŞAHİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Sağlık hizmetleri kalitesi, Toplam kalite yönetimi, Örgüt içi iletişim, Transformational leadership, Quality of health care, Total quality management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kamu ağız ve diş sağlığı hastanelerinde dönüşümcü liderliğin kalite yönetim çalışmalarına etkisini ve örgütsel iletişimin bu ilişkideki aracı rolünü incelemektir. Araştırma verileri çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Veri toplama aracı; Kişisel Bilgi Formu, Dönüşümcü Liderlik Ölçeği, Kalite Çalışmalarına Yönelik Tutum Ölçeği (Sağlık Çalışanları Sürümü) ve Örgütsel İletişim İklimi Ölçeği olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini, Sağlık Bakanlığına bağlı Topçular Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Sultangazi Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görev yapan toplam 300 sağlık çalışanı oluşturmuş, örneklem grubuna 184 katılımcı dâhil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, dönüşümcü liderlik ile kalite yönetim çalışmalarına yönelik tutumlar arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca dönüşümcü liderlik algısı ile örgütsel iletişim iklimi arasında güçlü bir ilişki saptanmış, örgütsel iletişimin dönüşümcü liderliğin kalite çalışmalarına etkisinde kısmi aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, kalite yönetimi uygulamalarının etkinliği yalnızca teknik süreçlerle değil, liderlik yaklaşımı ve örgütsel iletişim iklimiyle birlikte ele alınmalıdır. Bu doğrultuda, kamu ağız ve diş sağlığı hastanelerinde dönüşümcü liderlik davranışlarının desteklenmesi ve güçlü bir örgütsel iletişim yapısının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the impact of transformational leadership on quality management practices in public oral and dental health hospitals and the mediating role of organizational communication in this relationship. Research data were collected using an online survey method. The data collection instrument consisted of four sections: a Personal Information Form, the Transformational Leadership Scale, the Attitude Towards Quality Studies Scale (Healthcare Workers Version), and the Organizational Communication Climate Scale. The research population consisted of a total of 300 healthcare workers employed at the Topçular Oral and Dental Health Center and the Sultangazi Oral and Dental Health Hospital, both affiliated with the Ministry of Health. The sample group included 184 participants. The obtained data were analyzed using the SPSS 25.0 software package. The research findings indicate a positive and significant relationship between transformational leadership and attitudes towards quality management practices. Furthermore, a strong correlation was found between perceptions of transformational leadership and organizational communication climate, and it was determined that organizational communication plays a partial mediating role in the impact of transformational leadership on quality practices. In conclusion, the effectiveness of quality management practices should be considered not only in terms of technical processes but also in conjunction with leadership approach and organizational communication climate. Accordingly, it is recommended that transformational leadership behaviors be supported and a strong organizational communication structure be developed in public dental hospitals.