Konaklama işletmelerinde çevre muhasebesi uygulamaları: Marmaris ilçesi örneği
Environmental management accounting practises accommodation: Marmaris county case
- Tez No: 319437
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Konaklama ve Otel İşletmeleri, Maliyet Unsurları, Çevre, Çevre Kirliliği, Çevre Muhasebesi, Tourism, Accommodation and Hotels, Cost Elements, Environment, Environmental Pollution, Environmental Accounting
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Turizm, insanların başka yerleri görmek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek ve alışveriş yapmak gibi türlü amaçlarla yaptıkları gezilerdir. Turizm ve konaklama işletmeleri de, bu amaçlar çerçevesinde hizmeti sağlayan, ihtiyaçlara cevap verebilen işletmelerdir. Bu işletmelerde temel fonksiyon konuk ağırlamadır. Konaklama işletmeleri, karlılıklarını her yıl düzenli olarak artırarak sürdürülebilir kılmayı amaçlamaktadır.İşletmeler açısından çevre, bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, tabii kaynaklar, bitki ve hayvan sistemleri (flora ve fauna), insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır. Günümüzde hava, su, toprak, gürültü, görüntü ve radyoaktif kirliliği gibi zararları en aza indirmek için sanayileşme, nüfus artışı, çarpık kentleşme, savaşlar, nükleer denemeler alanlarında çalışmalar yapılmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde, konaklama işletmeleri ve bu işletmelerdeki maliyet unsurları, ikinci bölümde ise, çevre, çevre kirliliği, çevresel maliyetler ve çevre muhasebesi hakkında genel ve açıklayıcı bilgiler verilmiştir.Son bölümde de, ülkemizin önemli turizm bölgelerinden Marmaris yöresinde bulunan konaklama işletmelerinden 4 ve 5 Yıldızlı Tatil Köyleri ile Otellerin çevre ve çevre muhasebesine bakış açıları ile çevre muhasebesinin nasıl uygulandığının tespit edilebilmesi için veri toplama tekniklerinden anket yöntemi ile elde edilen bilgiler analiz edilmiştir. Veriler, konaklama (otel) işletmelerinde muhasebe veya idari açıdan yönetici pozisyonunda olanların çevre ve çevre muhasebesine ilişkin duyarlılık düzeyleri ile yeterli bilgi seviyesi ve uygulama tecrübesine sahip olup olmadıklarının tespit edilmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism is the excursions made by people in order to see and to learn about different places, to have fun, to relax and to go shopping. Tourism and hospitality business provide services within the framework of these purposes and respond to those needs. The basic function of these concerns is to supply hospitality services. The accommodation industry aim to the sustainable growth through yearly increasing profits.From the view of the business, the environment is a setting that consists of air, water, soil, natural resources, flora, fauna and human beings as well as interactions among them. Today, in order to minimize damages like air, water, soil, noise, image and radioactive pollution, various studies have been conducted about the areas like industrialisation, population growth, unplanned urbanization, wars and nuclear tests.In the first part of this study, a general and descriptive information has been given about the hospitality business and the cost elements of these enterprises. In the second part, a general and descriptive information is provided about the issues related to the environment, environmental pollution, environmental costs and environmental accounting.In the last part of the study, the information obtained through the questionnaires conducted at 4 and 5 Star Hotels and Holiday Villages in Marmaris, that is one of our country's most important tourist destination, has been analysed. The aim of the questionnaire is to ascertain the perspectives of those hospitality units regarding to the environmental issues, the environmental accounting and the level of environmental accounting implementation. The collected data has been used so as to find out the extend of awareness of top level people in accounting and administrative functions of these businesses and also to draw a conclusion whether they have sufficient knowledge, adequate accounting application experience or not.